sp z o o członek zarządu świadek w sądzie

• Autor wątku Autor wątku vck1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vck1000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, przedstawię sytuację w jakiej się znalazłem.
W latach 2013-2019 pracowałem w firmie ABC na etacie oraz od lipca na prośbe właścicieli zostałem powołany na członka zarządu (ponoć sytuacja tego wymagała bo właściciel miał jeszcze kilka innych spółek) zgodziłem się i byłem nim do maja 2019. W maju też rozstałem się z firmą ABC sp z o o a zatrudniłem w firmie DEF
W 2018 r kiedy byłem członkiem zarządu w ABC te dwie firmy nawiązały współpracę po której zakończeniu wynikł konflikt zakończony wezwaniem do sądu w charakterze świadka. I tu moje pytanie ponieważ nie chciałbym działać na niekorzyść firmy w której obecnie jestem zatrudniony (DEF) z obawy o dalsze zatrudnienie. Czy muszę zeznawać czy mogę odmówić zeznać z w/w przyczyny?

Świadek musi stawić się w sądzie i złożyć zeznania. W określonych okolicznościach może odmówić odpowiedzi na pytanie. Chodzi o sytuacje, w których udzielenie odpowiedzi narażałoby świadka lub jego najbliższych na odpowiedzialność karną.

Witam, pierwsza sprawa się odbyła sąd przesłuchał wszystkich świadków oprócz mnie na wniosek pełnomocników przeniesiono moje zeznania na następną rozprawę z powodu braku czasu.
W tej sprawie nie znam żadnych szczegółów do czasu kiedy byłem członkiem zarządu i tak kontrole nad jej realizacja miał mój szef. Coś jednak poszło nie tak o czym nie wiedziałem dowiedziałem się o tym z wezwania do sądu na świadka. Moi "koledzy" ani adwokat z poprzedniej firmy nie za bardzo chcą ze mną rozmawiać i tu moje pytanie czy czegos nie knują i np. będą chcieli wina za niewykonanie umowy obarczyć mnie? Czy jest w ogóle tAka możliwość?

A to sprawa karna, że ma być jakieś orzekanie o winie?
Członek zarządu odpowiada za zobowiązania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na zasadach określonych w art. 299 KSH.

12123gość napisał:
A to sprawa karna, że ma być jakieś orzekanie o winie?
Członek zarządu odpowiada za zobowiązania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na zasadach określonych w art. 299 KSH.

Nie to sprawa gospodarczą o zapłatę jakiejś tam kwoty. Jedna firma twierdzi że wszystko było ok a druga żąda zapłaty.

Powrót