Sp. z o.o i KRS

• Autor wątku Autor wątku Marta_30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta_30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mam kilka drobnych pytań dotyczących KRS. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczna. jestem laikiem w tych sprawach więc jeśli gdzieś pomylę to proszę o poprawki.

Składam do KRS sprawozdanie finansowe za poprzedni rok. Mam już odpowiedni wniosek (KRSZ30) i odpowiednie dokumenty. Nie podlegamy badaniu i ogłaszaniu (zgodnie z art 64, ust1 ustawy o rachunkowości) ale jak dobrze rozumiem, oprócz zgłoszenia do KRS muszę też te same dokumenty złożyć do Monitora Polskiego B?
Dowiedziałam się, że do Monitora mogę zgłosić również przez sąd (?) Jeśli więc wypełniam wniosek (KRSZ30), to mam wpisać że składam po 2 egzemplarze dokumentów czy po 1-ym? jeden dla KRS a drugi dla Monitora?

Po drugie: spółka jest w trakcie zmiany adresu (nie siedziby tylko adresu) - jeszcze nie dokonaliśmy zmiany w KRS.
Czy więc w tym wniosku (KRSZ30-sprawozdanie finansowe) pod adresem korespondencyjnym mogę wpisać nowy adres czy stary? (czy mogę wpisać nowy skoro nie dokonaliśmy jeszcze zmiany w KRS?)

Czy równocześnie ze złożeniem wniosku KRSZ30, mogę złożyć wniosek o zmianę adresu (KRSZ3)? I znów to samo pytanie, czy w tym wniosku pod adresem korespondencyjnym mam wpisać nowy czy stary adres? Czy nowym adresem korespondencyjnym mogę posługiwać się dopiero po zmianie adres spółki w KRS?

Czy to prawda że jak składam równocześnie dwa wnioski o zmianę (KRSZ30 i KRSZ3) to mogę mniej zapłacić?

i jak jest w ogóle praktyczniej? Złożyć najpierw jeden wniosek a potem drugi czy lepiej od razu dwa?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Witam,

krótko i na temat: Proszę złożyć jeden wniosek - o zmianę danych spółki w rejestrze (KRS-Z3) i dołączyć do niego formularz KRS-ZN. Na formularzu KRS-Z3 poda Pani informację o zmianie adresu. Oba formularze składa Pani w jednym egzemplarzu. We wstępnej części wniosku podaje Pani dotychczasowe dane adresowe, nowy adres podaje Pani dalej.

Do wniosku dołącza Pani opłatę 650 zł tytułem: "rejestracja zmian w KRS dot. spółki.... + ogłoszenie w MSiG". Żadnego odrębnego wniosku do Monitora Pani nie wysyła.

Dwa wnioski = dwie opłaty (2 x 650 zł), dwa razy więcej formularzy. Odpowiedź, co lepsze, nasuwa się sama.

Nowym adresem może się Pani posługiwać od czasu faktycznej zmiany adresu.

Pozdrawiam

Powrót