Sp. z o. o. i przedmiot działalności

• Autor wątku Autor wątku Piotr1-1-1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr1-1-1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początku chciałbym przywitać się z forumowiczami.

Odpowiedzi na swoje zagadnienie szukałem na wielu stronach i wyszukiwarkach, lecz nie odnalazłem odpowiedzi.

Mianowicie, czy jako przedmiot działalności sp. z o. o. można ustalić, w umowie, inwestwoanie na giełdzie i w kontrakty walutowe na forexie? Który przepis to reguluje i czy nie jest do tego potrzebna licencja. Powyższa sp. z o. o. nie świadczyłaby jakichkolwiek usług z tym związanych, jedynie obracała środkami wspólników.

Z góry dziekuje za odp.

Po co robić spółkę z o.o. do tego celu - nie prościej uworzyć klubu inwestorów??

Zgłębiłem zagadnienie Klubu Inwestorów, ponieważ nie spotkałem się wcześniej z taką formą. Jednak z tego co przeczytałem są pewne bariery.
"Każdemu członkowi klubu przysługuje prawo wniesienia w ciągu roku do wspólnej puli kwoty nie wyższej niż 20 tys. zł. Klub nie jest przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej."
Klub nie jest przedsiębiorca, wiec i tak potrzebuje formy prawnej.

Jako przedmiot działalności spółki można ustalić to co jest objęte KRD :) Tak między bogiem a prawdą i tak służy to wyłącznie statystyce bo jeżeli na daną działalność nie jest wymagana jakaś koncesja czy zezwolenie to je prowadzenie nawet bez ujawnienia tego w KRS faktycznie nie niesie ze sobą żadnych konsekwencji.

Oczywiście, że można i zawsze w PKD można znaleźć kategorię brzmiącą "Działalność pozostała, gdzie indziej nie sklasyfikowana" nawet gdyby Pan nie znalazł odpowiedniej kategorii klasyfikacyjnej.

Powrót