sp z.o.o. - kiedy można dysponować udziałami / kapitałem?

• Autor wątku Autor wątku quardas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quardas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

zakładam z paroma osobami sp. z.o.o. i natknęlismy się na problem. nie wiem jak rozumieć art. 16. ustatwy:

Art. 16. Rozporządzenie udziałem albo akcją dokonane przed wpisem spółki kapitałowej do rejestru albo przed zarejestrowaniem podwyższenia kapitału zakładowego jest nieważne.

czy po założeniu konta bankowego i przelaniu na niego kapitału zakładowego, nie można go "ruszać" aż do czasu pełnej rejestracji spółki? Tzn. nie można za te pieniądze dokonać pierwszych zakupów (wynajem biura, wyposażenie itp?)?

jeśli tak, to nie orientuje się ktoś, ile średnio trwa ten okres?

proszę o pomoc i pozdrawiam

Zakaz rozporządzania udziałem opisany w przytoczonym przepisie oznacza, iż przed wpisem spółki do rejestru wspólnik nie może dokonać zbycia, darowania lub zamiany udziału/ów na rzecz innej osoby.

Oczywiście, że można ruszać pieniądze stanowiące kapitał zakładowy. Od moimentu podpisania aktu notarialnego powstaje spółka z o.o. w organizacji, która normalnie nabywa prawa i zaciąga zobowiązania. Może także prowadzić działalnośc gospodarczą na co wprost zezwala szczególny przepis ustayw o swobodzie działalności gospodarczej.

Wspólnik nie może dysponować udziałem w spółce (czyli specjalnym prawme majątkowym) które należy do wspólnika.

Pieniądze, które wpłacił wspólnik na kapitał zakładowy są już pieniędzmi spółki, a nie wspólnika i dysponuje nimi ZARZĄD a jeśli go nie ma pełnomocnik powołany jednomyślną uchwałą Zgromadzenia Wspólników.

16 ksh mówi o rozporządzeniu a nie zobowiązaniu, tak więc można zawrzeć umowę sprzedaży udziałów przed wpisem do KRS bez skutku rozporządzającego, który nastąpi po rejestracji - taki cytat znalazłam w poście z wcześniejszego tematu. Można zatem, czy nie można sprzedawać jw.

Można zobowiązać się do przeniesienia udziałów przed rejestracją, a rozporządzić po rejestracji.
Podobny efekt można osiągnąć umową przedwstępną.

Powrót