SP Z OO / ZUS / UMOWA O DZIEŁO z PREZESEM / uniknięcie danin dla ZUS I US / PILNE

• Autor wątku Autor wątku mudzyn2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

mudzyn2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pytanie a w sumie to może nawet nie jedno :)

Z racji tego, że w internecie znalazłem masę opinii różnych, chciałem zapytać ktoś kto biegle jest w temacie lub nawet robi

to co ja chcę zrobić.

a mianowicie:

w chwili obecnej prowadzę jednoosobową DG. skrótem pisząć, prowadzę pośrednictwo finansowe i ubezpieczeniowe

chcąc uniknąć kosztów aparatów podatkowych i społecznych jakim są US i ZUS zakładam spółkę z o o

spółka z o o będzie miała dwóch wspolników (ja 99% udziałów oraz żona 1% udziałów)

spółka z żadnym ze wspolników nie będzie podpisywać umów o pracę ani zlecenie

ja oczywiście będe prezesem spółki a żona tylko będzie figurować w KRS jako wspólnik z 1% udziałem

a teraz pytania:

- podpisuję ze spółką umowę o dzieło z której to wynika, że "wykonam" jakieś tam dzieło z pozyskaniem klientów i ustalam

wynagrodzenie w tej umowie (np. 99% dochodów z prowizji z pozyskanego klienta inkasuję ja - bo np. pozyskałem dla spółki

klienta) - czy wowczas ta umowa o dzieło jest o-ZUS-owana ?

- czy spółka poniesie koszt tej umowy o dzieło? tak, żeby nie musiała płacić podatku dochodowego ?

- czy ja, jako wykonawca umowy o dzieło jestem w stanie wpaść w 2 próg podatkowy ? (dochody nie sa małe w granicach 150-

200tyś/rok)

- jaki płacę podatek dochodowy o tej umowy o dzieło ? czy mogę zaliczyć 50% kosztów czy tylko te 20% ?i czy podatek od tej

umowy spółka odprowadza za mnie czy sam jako os.fiz. muszę się z tego podatku rozliczyć ?

Jeśli coś pominąłem, a ktoś wie lub to robi - proszę o dopisanie spostrzeżeń.

Z góry dziękuję za każdą jakże pomocną dla mnie informację.

Pozdrawiam
Łukasz

nawet jeśli nie jest to opodatkowane i ozusowane to wkrótce będzie (wejdą zmiany)

poza tym: czy zdajesz sobie sprawę w jakie koszty ładujesz sie prowadząc spółkę zoo, obciążoną pełną księgowością?

jeśli już spółki, to komandytowa (jeden podatek zamiast dwóch)

w przypadku komandytowej istnieje niekonwencjonalna metoda niepłacenia zus, której rząd długie lata nie ruszy bo musiałby Polskę wywrócić do góry nogami.

Ostatnia edycja:
nawet jeśli nie jest to opodatkowane i ozusowane to wkrótce będzie (wejdą zmiany)
Ale chyba nie będą (jednak) ozusowane umowy o dzieło, o które pyta autor wątku (też by nieźle musieli wywracać, żeby umowy o dzieło ozusować). Zmiany, o których chyba mowa, do ozusowanie wielu umów zlecenia z tym samym kontrahentem (w uproszczeniu, obecnie ozusowana jest pierwsza).

@seb72: tutaj mogę polemizować czy wejdą czy nie wejdą, dopóki te umowy są mniej kosztowne dla pracodawcy to 99% z nich będzie zdecydowanie przeciwna tym zmianom (podejrzewam nawet jakieś pikiety z całej polski pod ministerstwem jak kiedyś pielęgniarek:) )

Pakować się w koszty? To ja teraz mam koszty w postaci ok 1000 ZUS-u i prawie 7 stówek na pracownika (od najniższej/reszta pod stołem) - swoją drogą pracownik sam proponował takie rozwiązanie dla siebie, ja dałem umowę o pracę chcąc być w porządku, ale jednak kalkulator i wróbel w garści nie kłamią ;)

Księgowość max 200 PLN do 30 dokumentów + pracownik. Roczny bilans tyle co miesięczny abonament. To nie koszt :) Obecnie płace księgowej 150 pln.

Interesuje mnie to bardzo, ponieważ już zdecydowałem. Co do spółek komandytowych chętnie przyjmę jakąś "pigułkę" wiedzy bo o nich to nic nie wiem (nie czytałem, nie interesowałem się)

Może iść prosto do doradcy podatkowego i zaczerpnąć wiedzy ?

Jeszcze kwestia kombinacji w tej spółce, czy może US/ZUS/PIP się doczegoś przyczepić i jakieś interpretacje SN też mile widziane bo prawo prawem, SN też swoje ...

...głowa boli ;)

mzimny napisał:
Ale chyba nie będą (jednak) ozusowane umowy o dzieło, o które pyta autor wątku (też by nieźle musieli wywracać, żeby umowy o dzieło ozusować). Zmiany, o których chyba mowa, do ozusowanie wielu umów zlecenia z tym samym kontrahentem (w uproszczeniu, obecnie ozusowana jest pierwsza).

tak o dzieło ;)

chyba, że można tak:

Prezes - > Spólka = umowa zlecenie cykliczna 100 PLN /mc pełne składki (żeby się nie przyczepili)
Prezes - > Spólka = umowa o dzieło / pozyskanie klienta jako dzieło i obliczenie 99% wynagrodzenia za pozyskanie dla spółki, idzie do mnie to wtedy tylko podatek do US

Seb72 napisał:
jeśli już spółki, to komandytowa (jeden podatek zamiast dwóch)

ale s. k. płacą VAT? Jeśli tak, to mija się to z moją działalnością w której to z mocy ustawy jestem zwolniony z vatu (ustawia o pośrednictwie ubezp.i pośredniku kredytowym)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ten 1% udziału może być zakwestionowany przez ZUS i US jako obejście prawa (bo przecież w tym przypadku jest!). Zwłaszcza, ze udziałowcem ma być osoba najbliższa.
Proszę się zapoznać chociażby z wyrokiem z dnia 3 sierpnia 2011 r. I UK 8/11

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót