Spadek a dług

• Autor wątku Autor wątku Piotrmaj90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrmaj90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, proszę o podpowiedź jak się powinien zachować, żeby uniknąć domniemanego długu.

-Jestem wnukiem babci, która zmarła w styczniu tego roku nie pozostawiając testamentu. Była wdową.
-do końca życia babcia mieszkała z wujkiem i najprawdopodobniej za życia przepisała mu ten dom jako darowiznę za życia
-babcia była przed wielu laty żyrantem dla osoby, z którą stracił się kontakt i dług ostatecznie został na jej barkach. Spłacała do końca życia, ale wiemy że sporo długu zostało
-wujek jest przekonany że nikt mu się nie „dobierze” do tego domu i nie wiemy czy podjął jakąkolwiek czynność prawną po śmierci babci. Nie wiem dlatego, że wujek nie otrzymuje ze mną kontaktu, ani ze swoim rodzeństwem
-żyjące rodzeństwo babci zrzekło się spadku
-całe pozostałe rodzeństwo wujka podjęło decyzję o prewencyjnym zrzeczeniu się spadku u notariusza

Teraz mam wątpliwości:
1. Czy dług babci przechodzi na wujka, który jest właścicielem domu?
2. Jeśli tak, czy w sytuacji kiedy wielkość długu jest większa od wartości domu (wujek nie ma możliwości spłacania) przechodzi on na rodzeństwo wujka, a następnie na wnuków spadkodawcy (mnie) oraz kolejno na prawnuków (mój syn)?
3. Czy ja mam również się zrzec spadku, oraz w imieniu nieletniego syna i w jakim terminie mam to zrobić?

Z góry dziękuję za rady

Piotrmaj90 napisał:
do końca życia babcia mieszkała z wujkiem i najprawdopodobniej za życia przepisała mu ten dom jako darowiznę za życia
Warto się upewnić bo przecież dotyczy to dziedziczenia majątku spadkowego albo roszczenia o zachowek. Powinieneś sprawdzić odpis zwykły księgi wieczystej nieruchomości. Jeśli znasz numer KW to spróbuj przez internet a jeśli nie znasz to bezpośrednio w wydziale ksiąg wieczystych sądu rejonowego właściwego dla położenia nieruchomości.

Piotrmaj90 napisał:
babcia była przed wielu laty żyrantem dla osoby, z którą stracił się kontakt i dług ostatecznie został na jej barkach. Spłacała do końca życia, ale wiemy że sporo długu zostało
Babcia jako poręczyciel nabyła wierzytelność do wysokości dokonanej przez siebie zapłaty długu więc spadkobiercy babci mają możliwość sądowego dochodzenia zwrotu zapłaconego przez babcię długu od dłużnika (na podstawie art. 518 kc).
Co masz na myśli mówiąc - "stracił się kontakt"? Dłużnik zmarł czy zmienił miejsce zamieszkania czy zaginął? Jeżeli dłużnik ma majątek lub nawet wyzbył się majątku nieodpłatnie to można od niego wyegzekwować zwrot pieniędzy. Nie rozumiem skąd taka "spolegliwość" babci wobec tego dłużnika.

Piotrmaj90 napisał:
-żyjące rodzeństwo babci zrzekło się spadku
Jeżeli złożyli oświadczenia o odrzuceniu spadku i zrobili to przedwcześnie to ich odrzucenia spadku są bezskuteczne i będą musieli to powtórzyć. Napisałeś że babcia jest wdową więc w pierwszej kolejności spadek musieli by odrzucić wszyscy zstępni babci (co do ostatniej osoby) tacy jak: dzieci, wnuki, prawnuki, praprawnuki a dopiero w następnej kolejności rodzeństwo babci.

Piotrmaj90 napisał:
1. Czy dług babci przechodzi na wujka, który jest właścicielem domu?
Jeżeli wujek jest właścicielem domu na skutek umowy zawartej z babcią to dom nie wszedł w skład spadku po babci.
Napisałeś że babcia nie zostawiła testamentu więc spadek (a więc i długi w spadku) dziedziczą te osoby które są powołane do dziedziczenia (w kolejności według ustawy kodeks cywilny) pod warunkiem że przyjmą spadek.

Piotrmaj90 napisał:
Jestem wnukiem babci, która zmarła w styczniu tego roku nie pozostawiając testamentu. Była wdową.
Czy Twój rodzic (będący dzieckiem babci) zmarł przed Twoją babcią?

Piotrmaj90 napisał:
3. Czy ja mam również się zrzec spadku, oraz w imieniu nieletniego syna i w jakim terminie mam to zrobić?
Najpierw odpowiedz na moje powyższe pytanie. Mówimy o odrzuceniu spadku a nie o zrzeczeniu się spadku.

Powrót