spadek a dochodowy

• Autor wątku Autor wątku azalut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azalut

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam i proszę o pomoc. Przejęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza spłaciłam długi spadkowe do wartości czynnej spadku ( a nawet ponad). Bank w wyniku umorzenia odsetek wystawił mi pit 8c w którym jako dochód z innych źródeł wpisał kwotę umorzonych odsetek, powstał podatek dochodowy do zapłacenia - wcale niemały. Pit 8c otrzymałam ponad pół roku po spłaceniu długów spadkowych. Czy w związku z przejęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza i spłaceniem długów do jego wysokości mam jakąś ochronę i czy Urząd Skarbowy na tej podstawie może umorzyć mi ten podatek? Bardzo proszę o odpowiedź Sad

czy naprawdę nikt nie wie? Idę na rozmowę z naczelnikiem US nie mam argumentów które by go przekonały - o ile takowe są. napiszcie czy mam jakieś szanse :(((

Czy bank na pewno TOBIE umorzył odsetki? Przecież piszesz, że spłaciłaś długi spadkowe do wysokości czynnej spadku (a nawet ponad). Bank nie mógłby domagać się od ciebie nic więcej. A gdyby wartość czynna spadku wynosiła 1000 zł a długi milion zł to bank umorzyłby 999.000zł i wystawił pit 8 c na ta kwotę (nawet nie chcę myśleć o wysokości podatku od tej kwoty. Bank (moim zdaniem) nie powinien Tobie umarzać reszty długu lecz powinien kwotę niemożliwą do wyegzekwowania wpisać w straty. W ten sposób jak postąpił bank przerzucił ciężar opodatkowania na Ciebie. Moim zdaniem niesłusznie. Nie znam prawa bankowego, może tam trzeba poszukać?

Znalazłem jeszcze coś takiego ( na stronach Rzeczpospolitej):
"Odsetki nie są korzyścią
Jeszcze inna sytuacja pojawi się, gdy bank umorzy odsetki od kredytu osobie fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej. Wtedy nie dochodzi do powstania przychodów z nieodpłatnych świadczeń. Umorzenie odsetek nie stanowi bowiem przysporzenia majątkowego dla kredytobiorcy, a jedynie zmniejsza lub likwiduje zobowiązanie pieniężne wobec kredytodawcy. W związku z tym nie wystąpi obowiązek podatkowy. Tym samym po stronie banku nie pojawi się obowiązek określania dłużnikom przychodu i wystawiania informacji PIT-8C. Potwierdził to Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie w interpretacji z 8 sierpnia 2007 r. (1471/DPF/415/37/07/MJ)."
Może się przyda

No i taka interpretacja:
"Kwota umorzonych odsetek karnych nie stanowi dla poręczyciela przychodu z innych źródeł, nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Podatnik nie ma obowiązku wykazania umorzonej kwoty wraz z innymi dochodami w zeznaniu podatkowym za dany rok ani w Polsce, ani w Niemczech. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 20.05.2009 r. nr IPPB4/415-178/09-5/MO. "

Ostatnia edycja:
Dzięki za zainteresowanie. Wystąpiłam o pisemną interpretację do Izby Skarbowej, niestety uznali że umorzone odsetki stanowią mój dochód, tak samo stwierdził NSA. Teraz skarga jest w Sądzie kasacyjnym - no zobaczymy, ale dobrze nie rokuje. Zastanawia mnie tylko jakie my mamy w Polsce prawo skoro ordynacja podatkowa opiera się na KC a w KC jest dział spadki - czyli powinno być jasne, że nie płacę bo jestem chroniona prawem. A jednak ....

Powrót