Spadek a formalności...

• Autor wątku Autor wątku Anna86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2003 roku zmarli moi rodzice(matka i ojczym). Ojczym zostawił mi w spadku mieszkanie.Sprawa w Sądzie zakończyła się w grudniu 2007.Postanowienie Sądu otrzymałam 29 lutego b.r. Obecnie jestem zagranicą.Chciałam zapytać czy jest jakies ograniczenie czasowe w którym musze zalatwic formalnosci takie jak notariusz itd.? Oraz w jakiej kolejności muszę to wszystko załatwić?
A przy okazji czy ktos moze mi powiedziec jaki podatek moge zapłacic od tego mieszkania(dwa pokoje).
Bardzo prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam i z góry dziękuję!!!

Nie zaplaci Pani w ogole jesli zglosi fakt spadkobrania do 29 marca tego roku Urzedowi Skarbowemu. Zalaczyc nalezy odpis postanowienia sadu.
Notariusz nie jest potrzebny. Mozna udac sie z prawomocnym postanowieniem do sadu wieczystoksiegowego i zlozyc wniosek o wpis swojego prawa. Wniosek sklada sie na formularzu.

Dziękuje bardzo za odpowiedz :!:
Rozumiem ze musze to wszystko zrobic osobiscie?
Pozdrawiam!!!

Moze to Pani zrobic przez Pelnomocnika, z tym ze pelnomocnictwo wypadaloby zrobic u notariusza (albo u konsula ktory ma takie uprawnienia). Nie ma takiego obowiazku ale urzedy czesto kwestionuja pelnomocnitwo zwykle pisemne.

Najelpiej byloby zrobic to samemu.

Przepraszam ze tak zawracam głowe,ale naprawde nie mam sie do kogo zwrócić z pytaniami.Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.
Proszę mi jeszcze powiedzieć czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne lub finansowe,jeżeli udam się do Urzędów np.w kwietniu?
Dziękuję i pozdrawiam :!:

Zostanie Pani naliczony podatek i to spory (kilkanascie tysiecy zlotych).
Co do pelnomocnictwa to nie w kazdym kraju da sie to zrobic przy pomocy konsula.

Pozdrawiam rowniez

Powrót