spadek a hipoteka

• Autor wątku Autor wątku mgg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mgg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Mam chyba dość nietypowy problem bo nie udało mi się odnaleźć nigdzie odpowiedzi. Mianowicie chodzi o to, że razem z moim chłopakiem kupiliśmy mieszkanie, na jego część mój chłopak wziął kredyt hipoteczny i także on jest właścicielem tego mieszkania. W najbliższym czasie nie planujemy ślubu, dlatego chcemy jakoś uregulować kwestie własności mieszkania. Nie chodzi tutaj o dołączenie mnie jako właściciela bo wiem, że wiąże się to z darowizną, ale chcielibyśmy zabezpieczyć się na wypadek jakiegoś nieszczęścia np. jego śmierci. Chcemy spisać testament notarialnie tylko nie do końca wiemy czy to jest możliwe.
Moje pytanie brzmi czy możliwe jest zapisanie komuś mieszkania obciążonego hipoteką, i co się dzieje z takim mieszkanie w razie braku testamentu a właściciel nie było żonaty?? Bardzo proszę o pomoc lub ewentualne propozycje jak inaczej możemy to rozwiązać:)

Rozumiem,ze kupiliście mieszkanie,ty zapłaciłas swoją częśc gotówka,a twój chłopak wziął kredyt?Normalne,ze w razie nieszczęścia (niestety,o tym trzeba rozmawiac)chcesz sie zabezpieczyc,czy tak?Najprościej to pójsc do notariusza i spisac testament.Kosztuje to tylko 50zł.Jeżeli ktoś np.dziedziczy to musi określic,czy z dobrodziejstwem inwentarza.Znaczy to tyle,ze dziedziczysz (w tym wypadku)jego częśc wraz z pozostałą częscią zadłużenia jezeli takie jeszcze będzie.Bank nie robi zadnych problemów.Powinnas tez miec jakoś udokumentowane,ze pokryłas koszt połowy mieszkania.Unikniesz niespodzianek ze strony jego rodziny.

tak, dokładnie o to mi chodził:) dziękuję bardzo za odpowiedz:)

Powrót