Spadek a jego odrzucenie

• Autor wątku Autor wątku Waldekkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waldekkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, według testamentu jestem głównym spadkobiercą mojego brata. Maiłem otrzymać jedną nieruchomość, została jednak ona sprzedana za życia brata. Drugą działkę według testamentu, ma otrzymać drugi brat. Dzieci brata zostały wydziedziczone(pełnoletnie posiadające dzieci), żony brak. Pozostało zadłużenie do spłaty za niespłacone raty itd.

W związku z powyższym chciałbym odrzucić ten spadek. Mam pełnoletnie dzieci. Sam już nie wiem czy spadek przechodzi na moje dzieci/brata/ czy wnuki wydziedziczonych dzieci? Będę wdzięczny za pomoc.

Jeżeli odrzuci Pan spadek z testamentu wówczas całość spadku przypadnie pana bratu (chyba że w treści testamentu wyłączono lub zmodyfikowano poniższy przepis). Zatem jeżeli odrzuci Pan spadek z testamentu to pana dzieci nie stają się przez to spadkobiercami testamentowymi. Dopiero w przypadku gdyby także pana brat odrzucił spadek z testamentu to najprawdopodobniej dziedziczenie odbywać się będzie na podstawie ustawy i może pojawić się potrzeba kolejnego odrzucenia spadku (tym razem wynikającego z ustawy) przez Pana i pana dzieci.
Przepis prawny:
art. 965 Kodeks cywilny
Jeżeli spadkodawca powołał kilku spadkobierców testamentowych, a jeden z nich nie chce lub nie może być spadkobiercą, przeznaczony dla niego udział, w braku odmiennej woli spadkodawcy, przypada pozostałym spadkobiercom testamentowym w stosunku do przypadających im udziałów (przyrost).

Powrót