Spadek a księga wieczysta

• Autor wątku Autor wątku TURAWA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TURAWA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój ojciec uciek 20lat temu z domu i nigdy się nierozwiudł z moją matką mama zmarła zrobiłem z bratem sprawe spadkową po mamie. Ojciec kupił dom bez wiedzy i zgody mojej matki czy ja i muj brat mamy prawo wpisu do księgi wieczystej i jak to zrobić. Mamy już odpisy wyroków sprawy spadkowej dom kupił pszed simiercią mamy.prosze o pomoc

Jakoś 3lata po tym jak zwiał z domu sirodki pozyskał czyszcząc wspólne konto i pożyczek.

Odpowiedź na pytanie brzmi : tak.

Nieruchomość została nabyta z majątku wspólnego.
Jednak pomiędzy zapisem w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym istnieje niezgodność. Usunięcia tej niezgodności miała prawo żądać zmarła matka a obecnie jej następcy prawni.

Przepis prawny:
Art. 10. 1. W razie niezgodności między stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym osoba, której prawo nie jest wpisane lub jest wpisane błędnie albo jest dotknięte wpisem nie istniejącego obciążenia lub ograniczenia, może żądać usunięcia niezgodności.
2. Roszczenie o usunięcie niezgodności może być ujawnione przez ostrzeżenie. Podstawą wpisu ostrzeżenia jest nieprawomocne orzeczenie sądu lub postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia. Do udzielenia zabezpieczenia nie jest potrzebne wykazanie, że powód ma interes prawny w udzieleniu zabezpieczenia.

Proszę jeszcze poszukać na forum na ten temat. Było kilka podobnych wątków - jak usunąć tą niezgodność.

Na dalsze ew. pytania - postaram się później odpowiedzieć.

Powrót