spadek a podatek

• Autor wątku Autor wątku aggata78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aggata78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja mama odziedziczyła mieszkanie po swojej zmarłej mamie. Babcia zmarał 2 lata temu- na początku 2007 roku. Złożyłysmy do sadu podanie o nabycie spadku. Spadek w calosci zostal przyznany mojej mamie. Teoretycznie chyba nie powinno sie placic z tytulu dziedziczenia podatku w urzedzie skarbowym, ale...chcialysmy isc teraz do notariusza i przepisac ten spadek na mnie z roznych wzgledow. do takiego przepisanie potrzebe jest zaswiadczenie z urzedu skarbowego, ktory powiedzial nam, ze mama musi zlozyc jakis inny druk niz normalnie poniewaz ni zglosila w odpowiednim czasie tj 30 dni od ogloszenia wyroku sadu zaswiadczenia do urzedu o nabyciu spadku, a z kolei w tym podaniu do urzedu mama musi zaznaczyc ze nie posiada innych nieruchomosci i ze nie sprzeda tego mieszkania przez 5 lat od nabycia spadku, w innym wypadku bedzie zmuszona zaplacic podatek. sytuacja jest taka, ze mama ma mieszkanie komunalne ktorego oczywiscie nie chce sie pozbyc, poza tym chciala to mieszkanie podarowac mnie- co z roznych wzgledow jest wazne. mam pytanie odnosnie tego, czy da sie obejsc jakos to prawo jesli tak to jak i czy rzeczywiscie w takim przypadku nalezy zaplacic podatek od spadku.

Powrót