Spadek a powstanie obowiązku - wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku kurfursten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurfursten

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry,

Mój ojciec zmarł 1 września 2021. Prowadziłem z nim rachunek wspólny (PKO), który 20 września 2021 przekształciłem w rachunek osobisty (rozumiem że 50% kwoty stanowi masę spadkową, którą muszę uwzględnić w formularzu SD-Z2).

Poświadczenia dziedziczenia jeszcze nie mam ale otrzymam je przykładowo 15 lutego 2022.

Czy powstanie obowiązku podatkowego występuje od 20.09.21 czy od 15.02.22?

Pytam ponieważ chciałbym wiedzieć od jakiej daty muszę liczyć obowiązek zgłoszenia w przeciągu 6 miesięcy tego faktu do Urzędu Skarbowego (SD-Z2) aby zostać zwolnionym z podatku.

kurfursten napisał:
Czy powstanie obowiązku podatkowego występuje od 20.09.21 czy od 15.02.22?
Od 15.02.2022.
Z całkowitego zwolnienia z podatku od nabycia spadku na podst. art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn można skorzystać tylko w terminie 6 miesięcy od daty: zarejestrowania przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia lub wydania europejskiego poświadczenia spadkowego lub uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

Czyli w przypadku braku poświadczenia dziedziczenia (przykładowo ktoś nie wystąpi o taki akt ani nie złoży do sądu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku) takie pieniądze odziedziczone w wyniku przekształcenia konta wspólnego w osobiste (o których pisałem w pierwszym poście) nie podlegają obowiązkowi podatkowemu ?

kurfursten napisał:
rozumiem że 50% kwoty stanowi masę spadkową
Pod warunkiem że w umowie wspólnego rachunku bankowego uzgodniono (takie domniemanie) że udziały współposiadaczy w zgromadzonych środkach są równe.

kurfursten napisał:
którą muszę uwzględnić w formularzu SD-Z2
Pod warunkiem ze jesteś jedynym dziedziczącym spadkobiercą. W przeciwnym razie powinieneś zgłosić nabycie tylko części z tych środków proporcjonalnej do Twojego udziału w spadku.

kurfursten napisał:
Czyli w przypadku braku poświadczenia dziedziczenia (przykładowo ktoś nie wystąpi o taki akt ani nie złoży do sądu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku) takie pieniądze odziedziczone w wyniku przekształcenia konta wspólnego w osobiste (o których pisałem w pierwszym poście) nie podlegają obowiązkowi podatkowemu ?
Obowiązek podatkowy do złożenia zeznania SD-3 z tytułu dziedziczenia powstaje po raz pierwszy z chwilą przyjęcia spadku (art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Natomiast w praktyce urząd skarbowy nie wydałby decyzji ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego na podstawie zeznania SD-3 do którego nie załączono dokumentu potwierdzającego nabycie części lub całości spadku przez danego spadkobiercę tj. dokumentu takiego jak akt poświadczenia dziedziczenia lub europejskie poświadczenie spadkowe lub postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku. Przez to ten przepis (art. 6 ust. 1 pkt 1) jest martwy bo nie stosuje się go w praktyce.

Dodam jeszcze, że notariusze mają obowiązek przekazywania do urzędów skarbowych wypisów zarejestrowanych aktów poświadczenia dziedziczenia oraz europejskich poświadczeń spadkowych tuż po ich sporządzeniu, a sądy - odpisów postanowień o stwierdzeniu nabycia spadku (Dz.U. 2004 nr 156 poz. 1640). Natomiast nie przekazują oni do urzędów skarbowych oświadczeń spadkobierców o przyjęciu spadku ani wykazów/spisów inwentarza spadku.

Sklero_San napisał:
[...]

Dodam jeszcze, że notariusze mają obowiązek przekazywania do urzędów skarbowych wypisów zarejestrowanych aktów poświadczenia dziedziczenia oraz europejskich poświadczeń spadkowych tuż po ich sporządzeniu, a sądy - odpisów postanowień o stwierdzeniu nabycia spadku (Dz.U. 2004 nr 156 poz. 1640). Natomiast nie przekazują oni do urzędów skarbowych oświadczeń spadkobierców o przyjęciu spadku ani wykazów/spisów inwentarza spadku.

A więc po uzyskaniu poświadczenia dziedziczenia mam 6 miesięcy na złożenie do US formularza SD-Z2 w którym wymieniam co odziedziczyłem (włącznie z właściwą kwotą odziedziczoną z rachunku bankowego). Czy dobrze to rozumiem?

Zgadza się.

Zanim złożysz zgłoszenie SD-Z2 do urzędu skarbowego najlepiej upewnij się że akt poświadczenia dziedziczenia został zarejestrowany w rejestrze spadkowym https://rejestry-notarialne.pl/37 ponieważ czytałem o przypadku gdy notariusz tego nie dopilnował.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję Ci za porady i pozdrawiam.

Powrót