spadek a prawo do zachowku

• Autor wątku Autor wątku fabiola1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fabiola1

Postanowiłam uporządkować sprawy spadkowe po tacie i okazuje się, że nie jest to takie proste. Mój tato zmarł 10 lat temu. Pozostawił testament , w którym uczynił mnie jedynym spadkobierca jego części mieszkania. Od 6 lat jestem rozwiedziona, samotnie wychowuję córkę i zamieszkuje z matka w tym mieszkaniu. Druga część mieszkania mama zapisała mi w testamencie. Problem pojawił się gdyz nie jestem jedyna córka ojca. Z poprzednich dwóch związków ma 2 dzieci. O jednym nic nie wiem, a z siostra przyrodnia od kilku lat mam kontakt. Boje się, że po uprawomocnieniu spadku moje rodzeństwo może żądać ode mnie zachowku, a ja nie mam środków na ich spłacenie! Jak mam to załatwic? Czy istnieje cos takiego jak przedawnienie żądania zachowku?

Ostatnia edycja:
Istnieje, ale termin ma swój bieg od daty ogłoszenia testamentu, więc u Pani jeszcze biegu nie rozpoczął. Sa to trzy lat. Obawiam się że nie ma wyjścia i nalezy złożyć wnioske do sądu jesli chce pani uregulowac sprawy spadkowe kwota zachowku nie bedzie w razie co wielka bo w skład spadku po ojcu wchodzi tylko pół mieszkania. Dzieci otrzymałyby 1/4 z tej połówki, i tylko połowa wartosci tego udziału im sie należy. Chyba że 10 lat temu byli małoletni - wtedy 3/4 wartosći.
A pani nawet nie wie czy będa tego żądać. Myslę że nie ma na co czekać.

Mam jescze jedno pytanie. Co z drugim dzieckiem ojca? nie znam go, nie wiem gdzie mieszka, wiem tylko jak ma na imie. W jaki sposób dostanie zawiadomienie o otwarciu spadku? CZy sprawa przeciagnie sie az do odnlezienia go?:-(

Tak, sprawa przeciągnie się, bo może być konieczne ustanowienie dla niego kuratora. Proszę spróbować go odnaleźć - może druga siostra coś o nim wie.

Jeżeli jest prawdopodobieństwo że druga siostra go zna, lub tez zna jego miejsce pobytu kto inny, prosze we wniosku o stw. nabycia spadku do sądu złozyc wniosek o wezwanie tejże osoby do podania tego miejsca. jednakże, jesli nikt nie wie gdzie on jest proszę podać jego imię i nazwisko jako uczestnika postepowania i napisac wniosek o wyznaczenie dla niego kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu i uzasadnić tenże wniosek.

Powrót