Spadek a rodzinne niedopadanie :)

• Autor wątku Autor wątku alekswiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekswiec

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Dzień dobry, przychodzę do Was z prośbą o poradę w dosyć zawiłej sprawie spadkowej.

Zmarł ojciec który pozostawił po sobie majątek w postaci udziału w nieruchomościach, nie ma pewności czy o wszystkich wiemy.

Ojciec posiadał 5 dzieci które na dzień dzisiejszy prawie dwa lata po jego śmierci nie podjęły żadnych działań by oficjalnie przyjąć spadek i zająć się jego podziałem, każdy ma inne spojrzenie na tą sprawę a ze względu na nieruchomość w postaci zabudowań z każdym miesiącem coraz bardziej one niszczeją.

Czy wg mojego rozumowania osoba chętna by ruszyć sprawę powinna podjąć kroki ;
- złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadków przez dzieci ( ojciec nie posiadał testamentu )
- następnie w przypadku braku dobrowolnego podziału złożyć kolejny wniosek o podział spadku,
?

Kolejne pytanie odnośnie samego podziału.
Rodzice mieli majątek po 1/2 udziału.
Po śmierci matki dzieci odziedziczyły po 1/10 udziałów, ojciec nie wziął nic.
W międzyczasie dzieci wraz z ojcem między sobą przekazywali poszczególne nieruchomości, dla przypadku podam :

1. Dostał 2ha
2. Dostał 2ha
3. Dostał 2ha + nieruchomość
4. Dostał 0,70ha
5. Dostał 0.50ha

Czy sąd w przypadku podziału spadku uwzględni proporcjonalnie części które otrzymali i „wyrówna” udziały w tym postępowaniu czy wcześniejsze podziały nie będą miały żadnego znaczenia ?

Dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam 😉

alekswiec napisał:
Po śmierci matki dzieci odziedziczyły po 1/10 udziałów, ojciec nie wziął nic.
W międzyczasie dzieci wraz z ojcem między sobą przekazywali poszczególne nieruchomości, dla przypadku podam :

1. Dostał 2ha
2. Dostał 2ha
3. Dostał 2ha + nieruchomość
4. Dostał 0,70ha
5. Dostał 0.50ha

Czy sąd w przypadku podziału spadku uwzględni proporcjonalnie części które otrzymali i „wyrówna” udziały w tym postępowaniu czy wcześniejsze podziały nie będą miały żadnego znaczenia ?

To zależy, kiedy były te darowizny (ile lat przed smięrcią)

A zaczyna dowolny spadkobierca składajac wniosek o stwierdzenie nabycia spadku

ada3233 napisał:
To zależy, kiedy były te darowizny (ile lat przed smięrcią)
Czy aby na pewno?
Mi się wydawało (nie jestem profesjonalistą), że darowizny dla osób z kręgu spadkobierców nie mają kryterium czasowego.

Powrót