Spadek a rozbudowany dom przez spadkobiercę

• Autor wątku Autor wątku raf1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raf1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć. Czy rozbudowany (wartość rozbudowy) dom przez spadkobiercę z małżonkiem w trakcie życia spadkodawcy jest zaliczany do wartości spadku, czy istnieje furtka do zaliczenia tego, jako "nakładu spadkobiercy na majątek spadku" i w konsekwencji odliczenia tej części o spadku?
Chodzi o to, że dziadkowie moje mamy zmarli do roku 2003. Spadek po nich przeprowadzony został dopiero teraz z przyczyn niezależnych. Dziedziczy go wyłącznie moja mama.
pierwotnie budynek mieszkalny miał 47m kw. Mama z tatą rozbudowali go do powierzchni około 110m kw. jeszcze za życia dziadków - rodziców mamy. Zrobili to za własne pieniądze. Czy w tym momencie będą musieli zapłacić podatek za budynek w obecnej formie, czy istnieje inne rozwiązanie?

raf1973 napisał:
Spadek po nich przeprowadzony został dopiero teraz z przyczyn niezależnych. Dziedziczy go wyłącznie moja mama. Czy w tym momencie będą musieli zapłacić podatek za budynek w obecnej formie, czy istnieje inne rozwiązanie?

Istotne z punktu widzenia obowiązku zapłaty podatku jest kiedy uprawomocniło się postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku (lub został zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia) albowiem najbliżsi (w tym dzieci a więc pana mama) korzystają ze zwolnienia podatkowego jeżeli złożą deklarację spadkową w terminie 6 miesięcy licząc od ww. dnia.
Przepis prawny:
art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
1)
zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-5, 7 i 8 oraz ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia - w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, oraz
2)
w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - udokumentują ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek płatniczy nabywcy, na jego rachunek, inny niż płatniczy, w banku lub spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej lub przekazem pocztowym.
1a. Jeżeli dokumentem potwierdzającym nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych jest akt poświadczenia dziedziczenia lub europejskie poświadczenie spadkowe, termin 6 miesięcy, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, do zgłoszenia tego nabycia właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego liczy się od dnia zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia lub wydania europejskiego poświadczenia spadkowego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4.

Byrhtnoth - zauważ, że to spadek otwarty w 2003 roku, więc przed zmianą przepisów podatkowych w tym zakresie wprowadzonych w życie z dniem 01.01.2007. Podatek jest należny.

Byrhtnoth, w pierwszym poście raf1973 napisał że rodzice jego mamy zmarli przed 2004 r.
Zacytowałeś aktualnie obowiązującą ustawę o podatku od spadków i darowizn której art. 4a (dotyczący warunków całkowitego zwolnienia z podatku dla grupy zerowej spadkobierców) wszedł w życie dopiero od 1 stycznia 2007 r.
Z tego co wiem to przy opodatkowaniu spadków można stosować tylko te zwolnienia i ulgi które istniały w tej ustawie w dniu śmierci spadkodawcy (jest to data otwarcia spadku i jednocześnie data nabycia spadku).
Dla spadku nabytego przed 1 stycznia 2007 można by zastosować w tym przypadku ulgę mieszkaniową opisaną w art. 16 tej ustawy.

raf1973 napisał:
Czy rozbudowany (wartość rozbudowy) dom przez spadkobiercę z małżonkiem w trakcie życia spadkodawcy jest zaliczany do wartości spadku, czy istnieje furtka do zaliczenia tego, jako "nakładu spadkobiercy na majątek spadku" i w konsekwencji odliczenia tej części o spadku?
Odnośnie zaliczenia cudzych nakładów na nieruchomość spadkodawcy jako długów spadkowych które pomniejszyły by czystą wartość spadku do opodatkowania to mam wątpliwość czy w zeznaniu podatkowym SD-3 możesz wpisywać długi przedawnione.
Przykładowo, myślę że urząd skarbowy nie wymagał by od podatnika aby ujawnił on w swoim zeznaniu przedawnione wierzytelności nabyte w spadku przez co mógłby naliczyć mu większy podatek pomimo tego że są to wierzytelności praktycznie nie do wyegzekwowania a więc bezwartościowe. I analogicznie można dojść do wniosku że przedawnione długi spadkowe nie powinny być ujawniane w zeznaniu przez spadkobiercę ponieważ ma on prawo uchylić się od ich zapłaty. Dla pewności możesz porozmawiać na ten temat z urzędnikiem podatkowym.

Warto zapoznać się z Wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 21 marca 2019 r. I SA/Wr 1127/18 "Określanie wartości dawnej pożyczki jako ciężaru spadku".

Mam następującą sprawę: jest dom letniskowy, jego właściciel żyje, dziedziczą po nim 2 córki, lecz obecnie z domu korzysta tylko jedna . Ona też ponosi nakłady na ten dom, remonty. Wiadomo teraz wartość domów rośnie. Czy po śmierci ojca, córka korzystająca z domu i ponosząca koszty jego utrzymanie będzie mogła domagać się, aby jej część spadku była większa o poniesione koszty? Po tej córce dziedziczy tylko jej dziecko. Czy to dziecko, jeśli zacznie ponosić koszty remontu domu, będzie mogło domagać się części spadku powiększonej o poniesione koszty. Remonty dotyczą utrzymania domu w dobrym stanie - malowanie, drobne remonty, ulepszenia. Na koszty będą faktury.

Powrót