spadek a rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku adi_81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adi_81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Ojciec zmarł 2 lata temu i przeprowadzona została ostatnio sprawa spadkowa i okazało się, że jestem jedynym spadkobiercą domu z działką oraz osobnej działki na wsi. Z tym, że teraz jest problem, bo w księdze wieczystej jako właściciel domu i tej osobnej działki jest wpisany tylko mój ojciec, natomiast obie nieruchomości były nabyte w trakcie małżeństwa z moją mamą (nie było ustanowionej żadnej rozdzielności majątkowej). I teraz moje pytanie, czy pomimo tego, że oficjalnie w księgach wieczystych jest wpisany mój ojciec, to obie nieruchomości w połowie należą też do matki i dziedziczę połowę, czy też dziedziczę całość?? Bo z tego co czytałem to np. dom kupiony w trakcie trwania małżeństwa wchodzi do wspólnoty majątkowej.
Pozdrawiam, Adrian

P.S. I jeszcze malutkie pytanko: żeby nie płacić podatku od domu do 110 m2 (bo nie mam praw do innego lokalu mieszkalnego) trzeba się zadeklarować, że nie będę go sprzedawał przez najbliższe 5 lat. Kiedy trzeba złożyć takie oświadczenie?

1. Musi pan sprawdzić co jest w akcie notarialnym. Byc może jest tam napisane ić mieszkanie wchodzi do majatku osobistego ojca, np. z powodu iz pieniadze na nieruchomości pochodzą z darowizny, która była maj. osobistym ojca
2. Oświadczenie składa pan wraz z zeznaniem. Druk udostępnia Urząd Skarbowy.

[cytat="Toledo"]1. Musi pan sprawdzić co jest w akcie notarialnym. Byc może jest tam napisane ić mieszkanie wchodzi do majatku osobistego ojca, np. z powodu iz pieniadze na nieruchomości pochodzą z darowizny, która była maj. osobistym ojca
[/cytat]

Dom został objęty własnością przez zasiedzenie już podczas trwania małżeństwa, natomiast działka była kupiona za pieniądze ojca ponieważ matka nigdy nie pracowała i prowadziła dom, nie mniej jednak nigdzie w aktach nie ma wzmianki o majątku osobistym ojca.
Przez tą sytuację nie wiem w jaki sposób załatwić sprawę w Urzędzie Skarbowym (gdzie muszę zapłacić podatek od działki, a nie wiem czy od całości czy od połowy) i u notariusza. :roll:
Pozdrawiam

pisze pan że została przeprowadzona sprawa spadkowa ... i że okazał się pan jedynym spadkobiercą ...

no to nie rozumiem wątpliwości :what:

[cytat="lilu*"]pisze pan że została przeprowadzona sprawa spadkowa ... i że okazał się pan jedynym spadkobiercą ...

no to nie rozumiem wątpliwości :what:[/cytat]

ale nie wiem do końca ile z tych nieruchomości dziedziczę... :what:
no bo jeśli jest to majątek wspólny ojca i matki to dziedziczę tylko połowę po zmarłym ojcu
pozdrawiam

Co do tego za jakie pieniadze zostala kupiona dzialka - pieniadze zarobione to pieniadze wspolne malzonkow, niewazne kto pracuje. Majatkiem osobistym (odrebnym) sa wartosci odziedziczone, darowane, nagrody za osobiste osiagniecia, niektore odszkodowania.
Moim zdaniem w tym przypadku oddziedziczyl Pan polowe domu po ojcu, a druga polowa nadal nalezy do matki.

niech pan wystąpi o wydanie odpisu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku - 6zł

[cytat="mayia"]Co do tego za jakie pieniadze zostala kupiona dzialka - pieniadze zarobione to pieniadze wspolne malzonkow, niewazne kto pracuje. Majatkiem osobistym (odrebnym) sa wartosci odziedziczone, darowane, nagrody za osobiste osiagniecia, niektore odszkodowania.
Moim zdaniem w tym przypadku oddziedziczyl Pan polowe domu po ojcu, a druga polowa nadal nalezy do matki.[/cytat]

a czy mama może teraz sporządzić umowę darowizny swojej części dla mnie, bo podczas przepisywania na mnie części ojca u notariusza (w księgach wieczystych) chciałbym jednocześnie przepisać tę część, która należy do matki (chodzi nam o jak najmniejsze koszty) :what:

Oczywiscie mama moze darowac swoja polowe. Nie wiem jakie sa koszty notarialne takiej umowy, ale przynajmniej podatku juz nie ma (pod warunkiem zgloszenia darowizny w US).

Nie rozumiem po co wystepowanie o odpis postanowienia o stw. nab. spadku? Sad w tym postepowaniu nie zajmuje sie skladem spadku, wiec ten odpis nie odpowie na pytanie czy dziedziczy sie pol czy caly dom.

adi_81 napisał, że "okazał się jedynym spadkobiercą ...", co zatem z matką ??

jeśli ojciec był właścicielem i nie było testamentu to jak można pominąć małżonka na sprawie spadkowej ??

wiem że w postanowieniu nie będzie odpowiedzi na pytanie kto i ile, ale będzie przynajmniej kto :) no chyba że czegoś tu nie rozumiem ... :what:

Nigdzie nie widze, zeby zalozyciel watku pisal, ze nie bylo testamentu. Zreszta nawet jesli nie bylo - moze rodzice sie rozwiedli?
Natomiast jasno napisal, ze jest jedynym spadkobierca, wiec nie ma watpliwosci, kto dziedziczy.

[cytat="adi_81"]Witam
Ojciec zmarł 2 lata temu i przeprowadzona została ostatnio sprawa spadkowa i okazało się, że jestem jedynym spadkobiercą domu z działką oraz osobnej działki na wsi. Z tym, że teraz jest problem, bo w księdze wieczystej jako właściciel domu i tej osobnej działki jest wpisany tylko mój ojciec, natomiast obie nieruchomości były nabyte w trakcie małżeństwa z moją mamą (nie było ustanowionej żadnej rozdzielności majątkowej). I teraz moje pytanie, czy pomimo tego, że oficjalnie w księgach wieczystych jest wpisany mój ojciec, to obie nieruchomości w połowie należą też do matki i dziedziczę połowę, czy też dziedziczę całość?? Bo z tego co czytałem to np. dom kupiony w trakcie trwania małżeństwa wchodzi do wspólnoty majątkowej.
Pozdrawiam, Adrian[/cytat]

jeśli adi_81 jest jedynym spadkobiercą na podstawie testamentu, bo ustawowo to raczej nie możliwe skoro z postów wynika, że matka żyje i jak pisze wyżej "nie było żadnej rozdzielności !" a jego ojciec był właścicielem nieruchomości to dziedziczy wszystko .

Powrót