Spadek a siostra przyrodnia

• Autor wątku Autor wątku agnieszka389
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka389

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szanowni Państwo,
potrzebuję porady. Otóż kilka lat temu zmarł mój ojciec. Ciężko chorował, a ja się nim opiekowałam. Miesiąc temu otrzymałam pismo z sądu od nieślubnej córki ojca, o której nie miałam pojęcia, że ta ubiega się o zachowek po moim ojcu, który ja mam jej wypłacić. Jak się dowiedziałam ojciec faktycznie posiadał nieślubne dziecko, które uznał i płacił regularnie alimenty na nie. Obecnie ta kobieta ma 60-lat, nigdy nie kontaktowała się z ojcem, nie odwiedzała nas, sama w piśmie sądowym to przyznała, że nie interesowała się ojcem, a teraz ubiega się o pieniądze po ojcu. Gdybym wiedziała o jej istnieniu to prosiłabym ją o pomoc przy ojcu, wsparcie… A ona nigdy się nim nie zainteresowała w chorobie, mimo że on regularnie łożył na jej utrzymanie (jak się okazuje), a teraz występuje o zachowek, gdzie ja poniosłam na opiekę nad ojcem i jego leczenie bardzo duże nakłady finansowe… Ponadto tak naprawdę nawet nie wiem, czy faktycznie jesteśmy biologicznie spokrewnione, nawet jeśli dawno temu mój ojciec ją uznał jako swoje dziecko to w ostatnim czasie pojawiły się okoliczności, które rzucają na tą sprawę wielki znak zapytania, czy faktycznie ta dziewczyna jest ze mną biologicznie spokrewniona.
Czy należy jej się wypłata zachowku?

agnieszka389 napisał:
Otóż kilka lat temu zmarł mój ojciec.
1. Kiedy zmarł ojciec? Wystarczy podać rok.
2. Czy ojciec zostawił testament? Jeśli tak - to jakiej treści i w którym roku testament został ogłoszony?
3. Czy ojciec dokonywał za swego życia darowizn dla Ciebie?
4. Jakiej kwoty zachowku domaga się druga córka i jak to obliczyła?

Powrót