Spadek a umowa dożywocia.

• Autor wątku Autor wątku MateuszSpadek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MateuszSpadek

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam
Dziadek z babcia posiadali dom i mieli dwójkę dzieci (moja matka i wujek). Dziadek zmarł nie pozostawiając testamentu, więc połowa domu została w spadku 1/6 wujek, 1/6 moja matka i 1/6 moja babcia. Babcia przepisuje mi właśnie swoją część domu 3/6 umową dożywocia. Jak mogę podzielić ten majątek, żeby wujek z matka nie mieli wstępu do mojej części? Czy jest to coś trudnego do załatwienia? Oni nie chcą się dobrowolnie zgodzić na podział nieruchomości i chcą zrobić mojej babci pod górkę jak tylko się da. Chce z tym ruszyć jak najszybciej póki babcia żyje, aby miała spokój na stare lata. Z góry dzięki za wszystkie rady.

Wniosek do sądu o niezgodny dział spadku ze zniesieniem współwłasności We wniosku przedstawić propozycje podziału domu na dwie części z wydzieleniem jednej części dla ciebie a drugiej dla mamy i wujka .Możesz zaproponowac drugi wariant .Spłatę mamy i wujka z ich udziałów w domu- w sumie 2\6 a babcia swój udział po dziadku 1\3 daruje tobie również umową dożywocia.Ważne aby udział babci 1\3 po dziadku rozdysponowac przed jej śmiercią .W razie jej śmierci ten udział wszedłby do spadku po babci i matka z wujkiem znów byliby współwłaścicielami tego domu.

ABY napisał:
Wniosek do sądu o niezgodny dział spadku ze zniesieniem współwłasności We wniosku przedstawić propozycje podziału domu na dwie części z wydzieleniem jednej części dla ciebie a drugiej dla mamy i wujka .Możesz zaproponowac drugi wariant .Spłatę mamy i wujka z ich udziałów w domu- w sumie 2\6 a babcia swój udział po dziadku 1\3 daruje tobie również umową dożywocia.Ważne aby udział babci 1\3 po dziadku rozdysponowac przed jej śmiercią .W razie jej śmierci ten udział wszedłby do spadku po babci i matka z wujkiem znów byliby współwłaścicielami tego domu.

Ok, babcia brała pod uwagę to aby dać mi również ta 1/6 ale nie było sprawy o ustalenie spadku po dziadku jeszcze i zastanawiamy się czy to prawnie możliwe.

1.Jest możliwe aby przepisała mi to umową dożywocia jeszcze przed sprawą spadkową? Dziadek zmarł około 10 lat temu, a do tej pory nikt tego nie uregulował.
2. Co w momencie gdy ja wpłacę podatek za umowę dożywocia, dodatkowo zacznę spłacać rodzinę, a oni będą chcieli podważyć umowę dożywocia po śmierci babci?

Do podważenia umowy dożywocia muszą być powody.W umowie dożywocia można dowolnie formować zobowiązania wobec dożywotnika i jesli będziesz je uczciwie wypełniał wobec babci nie będzie powodów do podważenia tej umowy.

ABY napisał:
Do podważenia umowy dożywocia muszą być powody.W umowie dożywocia można dowolnie formować zobowiązania wobec dożywotnika i jesli będziesz je uczciwie wypełniał wobec babci nie będzie powodów do podważenia tej umowy.

Ok, ciągle o tym myśle bo rodzina jest w stanie kłamać i powoływać świadków, którzy również będą kłamać (inni członkowie rodziny, którzy są przeciwko mnie) A jak to wygląda z tym, że spadek po dziadku nie jest jeszcze sądownie zatwierdzony? Może babcia dysponować tą 1/6 po dziadku i przepisać mi ją?

Czy po smierci dziadka było przeprowadzone stwierdzenie nabycia spadku?

ABY napisał:
Czy po smierci dziadka było przeprowadzone stwierdzenie nabycia spadku?

Właśnie nie, nic sądownie nie było załatwiane.

babcia nie może więć rozdysponować tą 1\6 udziałem w spadku

ABY napisał:
babcia nie może więć rozdysponować tą 1\6 udziałem w spadku

A możemy zrobić to tak, że zapisze mi 3/6 umową dożywocia, a potem dopisze jeszcze 1/6 po sprawie spadkowej?

A inne pytanie - załóżmy babcia da mi polowe domu, mogę ja oddzielić od nich bez spłaty? Nie chce ich spłacać i tyle. Mogę oddzielić swoją cześć domu od nich czy sąd może definitywnie kazać ich spłacać i wtedy pod przymusem muszę im płacić pieniądze? Ja chce podział domu nie spłatę.

Jeżeli fizycznie będzie mozliwy podział tego domu sąd na pewno się zgodzi.W tym celu bedzie powołany biegły sądowy który oceni możliwośc takiego podziału.

ABY napisał:
Jeżeli fizycznie będzie mozliwy podział tego domu sąd na pewno się zgodzi.W tym celu bedzie powołany biegły sądowy który oceni możliwośc takiego podziału.

Ale będzie sprawdzał czy da się oddzielić moje cześć czyli podzielić dom na dwa czy na wszystkich współwłaścicieli czyli na 3?

Na wszystkich współwłascicieli zgodnie i wiekością udziałów w spadku

ABY napisał:
Na wszystkich współwłascicieli zgodnie i wiekością udziałów w spadku

Nie wydaje mi się aby dom był podzielny na tyle części. Co w takim wypadku jeśli nie chce ich spłacać tylko stanowczo chce podziału? Słyszała pani kiedyś o podziale domu na 3/6, 1/6, 1/6 i 1/6?

Jeśli matka z wujkiem się zgodzą to ich udział w domu sąd może im przyznać na wsółwłasność a zeby chcieli się na to zgodzić niech babcia daruje im swój udział 1\6 i oni będa miec połowe domu a ty połowe.Istotna sprawą jest czy ten dom w ogóle mozna podzielic na dwie odrebne części do zamieszkania.Jeżeli opinia biegłego sadowego wykluczy taki podział domu a ty nie zechcesz ich spłacic pozostaje sprzedaz domu .W tym wypadku nasuwa się pytanie jak rozwiązać kwestie umowy dożywocia babci?

ABY napisał:
Jeśli matka z wujkiem się zgodzą to ich udział w domu sąd może im przyznać na wsółwłasność a zeby chcieli się na to zgodzić niech babcia daruje im swój udział 1\6 i oni będa miec połowe domu a ty połowe.Istotna sprawą jest czy ten dom w ogóle mozna podzielic na dwie odrebne części do zamieszkania.Jeżeli opinia biegłego sadowego wykluczy taki podział domu a ty nie zechcesz ich spłacic pozostaje sprzedaz domu .W tym wypadku nasuwa się pytanie jak rozwiązać kwestie umowy dożywocia babci?

No właśnie. Dom jest podzielny na pół, ale nie na więcej części. Babcia chce przepisać 1/6 siostrze to będzie aż czterech współwłaścicieli. Rozumiem ze nie ma sensu podpisywać umowę dozywocia jeśli jest taka sytuacja? Czy mogę sprzedać dom kupic za to mieszkanie i tam zamieszkać z babcia?

Ostatnia edycja:
Z tak skomplikowaną sprawą radze udac się po poradę do adwokata.

Powrót