Spadek a wspólnota majątkowa

• Autor wątku Autor wątku DOROTA297
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DOROTA297

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mam do Państwa następujące pytanie dotyczące wspólnoty majatkowej mianowicie: mianowicie : Kiedy miałam 16 lat dziadek w postaci testamentu zapisał na mnie swoje mieszkanie oraz zameldował mnie w nim. W rok po moim slubie dziadek umarł ,sprawa o nabycie spadku się odbyła sąd przyznał mi mieszkanie zgodnie z testamentem w całości ,w akcie notarialnym jestem wskazana jako jedyny właściciel ,mąż jest w nim tylko zameldowany. Obecnie chcę złożyć pozew rozwodowy ,czy należy mu się w takim razie połowa mieszkania ,czy podlega ono wspólnocie majatkowej i musze się z nim dzielić czy jest tylko moją własnością i nie wchodzi w skład naszego majątku ?

Dziękuję za odpowiedz

przedmioty nabyte poprzez dziedziczenie stanowią majątek odrębny - mieszkanie jest tylko Pani.

Chciałabym jeszcze wiedzieć jak uzasadnic w pozwie rozwodowym żeby sąd nakazał się wyprowadzić oraz wymeldować mężowi z mieszkania?

Ja tylko dopowiem co do mieszkania.
Na Pani będzie leżeć powinność zwrotu nakładów na to mieszkanie jeśli takowe były.
Trzeba mieć to na uwadze, bo mąż ma prawo się o to upomnieć.
Na ostatnie pytanie nie odpowiadam dając pole do popisu już pomagającej osobie.

musi Pani wskazać, dlaczego zasadnym byłoby wyprowadzenie się męża (czy stanowi zagrożenie itd). W praktyce też- musi on mieć gdzie sie podziać.

Powrót