Spadek a wykup nieruchomości z Agencji Rolnej

• Autor wątku Autor wątku kubiccy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubiccy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam po raz kolejny :)
Jak już kiedyś pisałam mieszkamy w domu po dziadkach.
Dziadkowie w roku 1999 zawarli umowę z agencją rolną o wykup nieruchomości. Wszystko odbyło się u notariusza, więc posiadamy akta notarialne.
Całość spłaty była podzielona na raty płatne do 15 lipca. Pierwsza rata została spłacona 99 roku przez dziadków. Później nie płacili. Dziadek umarł w 2002. A w 2003 "niby" całość została spłacona przez mojego męża w imieniu dziadka. W tym roku (2 lata po śmierci babci) przysłano do nas pismo, że nie została wpłacona pewna kwota. Dziś dzwoniąc do Agencji uzyskałam informacje, że nastąpił błąd i po prostu została ominięta jedna rata za wykup mieszkania.
A teraz sedno sprawy. Jako, że ta jedna rata nie została zapłacona to dziadkowie nie są jeszcze w posiadaniu tejże nieruchomości? Dobrze rozumiem? A wiec w spadku nie pozostawiają nic, dopóki tej raty nie zapłacimy? Tak to mam rozumieć?
Jak przeprowadzić sprawę spadkową? Czy w jakiś sposób można dogadać się z Agencją Rolną?

Pewnie to wszystko ujęłam chaotycznie, ale chyba można coś z tego odczytać?
Proszę o pomoc.
I gorąco pozdrawiam

Jeśli całość ceny nie została za nieruchomość wpłacona to nie stali się właścicielami. Ale macie akt notarialny więc zastanawiam się czego on dotyczy.
Należy przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie. Składa się z tym celu wniosek o stwierdzenia nabycia spadku (50zł).

W akcie notarialnym napisano: umowa sprzedaży ( założona księga wieczysta na rzecz Skarbu Państwa Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa)((zawiera: opis budynku, Cena sprzedaży, wpisy w księgi wieczyste) określa, że przedmiot (nieruchomość) wejdzie w skłąd majątku dorobkowego

ale chodzi mi czy w akcie jest coś na temat przejścia prawa własności po wpłaceniu ost. raty, jak została ustalona cena i jej zapłata ?

napisano: " odnośnie zapłaty niespłaconej części ceny wraz z odsetkami kupujący poddają sie egzekucji (...) w celu zabezpieczenia niespłaconej części ceny oraz umówionych odsetek nabywcy ustanawiają na nieruchomosci dla której prowadzona jest księga wieczysta (...) na rzecz AWRSP hipotekę zwykłą w wysokości 1.557,00 zł wraz z odsetkami..."

cena: "za cenę określoną stosownie do art.42 ust.2 i następnych wymienionej ustawy z 19 października 1991 roku na kwotę (...)na podstawie art 42 ( Dz.U.Nr 57/1995 poz. 299 z późn.zm.) (...)

To, o to chodzi? O ratach ponadto napisano, że płatne sa do 15 lipca każdego roku począwszy od 1999. wraz z odsetkami, które ustala Minister Finansów (...) stosownie do art. 45 ust.2 wymienionej ustawy z 19 października 1991 roku.

To chyba na tyle ilę mogę napisać na podstawie tej umowy
Jestem bardzo wdzięczna za odpowiedź

a kto jest w takim razie wpisany jako właściciel w księdze wieczystej ?

cytuję:" (...) w imieniu Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa wnosi do Sądu Rejonowego w Grudziądzu Wydział Ksiąg Wieczystych: a) o wpis w dziale IV księgio wieczystej(...) własności nieruchomości na rzecz (dziadka i babci)- wspólność ustawowa(...)"

no to chyba sprawa jasna, oni są właścicielami.

Czyli poprostu zakłdać sprawę :)
Spłacić dziadków i liczyć, że każdy się zrzeknie...
Dziękuję za odpowiedź

Z aktu not. wynika że właścicielami są dziadkowie. Skoro tak to prawo własności tej nieruch. weszło do masy spadkowej. Dzięki stwierdzeniu nabycia spadku spadkobiercy staną się właścicielami.

Powrót