Spadek - akt notarialny, ja postępować

• Autor wątku Autor wątku Ememems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ememems

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam wszystkich.

Proszę o informacje w jaki sposób postępować w poniższej sprawie.
Dziadek zmarł w 2003, babcia na jesieni 2008 roku.
Za życia Babcia i Dziadek zapisali mi (wnuczkowi) oraz swojej córce po 1/2 części (nie wydzielonej, nie ustalonej) domu z działką.
Jedynym dokumentem świadczącym o powyższym, jest akt notarialny, a w zasadzie jego kopia którą posiadam. Nic poza tym.

1) Czy duplikat aktu można uzyskać u notariusza, który go wystawił ?
Jakie to koszta ?
2) Czy mając duplikat aktu mogę rozpocząć plan odsprzedania nieruchomości ?
Czy sam akt wystarczy czy muszę coś gdzieś jeszcze poświadczać ?
3) Czy można zlecić agencji nieruchomości dopełnienie wszystkich formalności ?
4) Oczywiście zakładam, że druga osoba, która dziedziczy 1/2 również zechce jak najszybciej zbyć nieruchomośc :)

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję.

1. tak, nie duplikat, a po prostu wypis aktu,
taksa: Sporządzenie wypisu, odpisu lub wyciągu z aktu notarialnego albo innego dokumentu - do 6 zł za każdą rozpoczętą stronę + 22% VAT
2. możesz, ale to dopiero początek planu jak sama zauważyłaś
3. agencja nieruchomości raczej nie załatwi sprawy spadkowej, sprzedaż domu i działki - tak
4. to masz szczescie

cieciu napisał:
1. tak, nie duplikat, a po prostu wypis aktu,
taksa: Sporządzenie wypisu, odpisu lub wyciągu z aktu notarialnego albo innego dokumentu - do 6 zł za każdą rozpoczętą stronę + 22% VAT
2. możesz, ale to dopiero początek planu jak sama zauważyłaś
3. agencja nieruchomości raczej nie załatwi sprawy spadkowej, sprzedaż domu i działki - tak
4. to masz szczescie

Czy konieczna jest sprawa spadkowa ?
Sam akt notarialny nie wystarcza ?

I jeszcze pytanie:
czy można sprawę spadkową załatwić u notariusza, bo coś mi się wydaje, że od marca miał wejść przepis ???

Dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
może nie do końca zrozumiałem co to znaczy:
"Za życia Babcia i Dziadek zapisali mi (wnuczkowi) oraz swojej córce po 1/2 części (nie wydzielonej, nie ustalonej) domu z działką."
jak zapisali?? testamentem, czy darowizną

jesli darowizną, to nieruchomosc jest wasza i mozecie sprzedac juz dzis
daj ogloszenie, znajdz kupca, idzcie do notariusza i tyle, sam akt nie bedzie potrzebny, tylko wypisy z KW, ew. rejestru gruntow itp, notariusz powie co trzeba, niektorzy czesc dokumentow zalatwiaja sami

cieciu napisał:
może nie do końca zrozumiałem co to znaczy:
"Za życia Babcia i Dziadek zapisali mi (wnuczkowi) oraz swojej córce po 1/2 części (nie wydzielonej, nie ustalonej) domu z działką."
jak zapisali?? testamentem, czy darowizną

jesli darowizną, to nieruchomosc jest wasza i mozecie sprzedac juz dzis
daj ogloszenie, znajdz kupca, idzcie do notariusza i tyle, sam akt nie bedzie potrzebny, tylko wypisy z KW, ew. rejestru gruntow itp, notariusz powie co trzeba, niektorzy czesc dokumentow zalatwiaja sami

Jest tylko Akt Notarialny, sporządzony za życia dziadków. Nic więcej.

ale jaki akt notarialny??

cieciu napisał:
ale jaki akt notarialny??

TESTAMENT
- czyli jakie kroki trzeba podjąć, aby móc coś zrobić z nieruchomością ?

Dzięki za każde info.

Należy złozyć wniosek do sądu właściwego o stwierdzenie nabycia spadku i ogłoszenie testamentu.
Nastepnie po uzyskaniu prawomocnego postanowienia mozna dokonać zmiany w księdze wieczystej i wystawić nieruchomość na sprzedarz.
Czas - około pół roku. Może szybciej.
Można zbyć spadek - proszę pytać u radcy i notariusza.

Powrót