spadek - babcia - tbs

• Autor wątku Autor wątku Mama Muminka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mama Muminka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Mam wiele wątpliwości dotyczących sytuacji które mogą w przyszłości nastąpić. Chciałabym tak to rozwiązać aby jak najlepiej na tym wyjść i niczego nie stracić :roll: oraz nie ponosić żadnych większych kosztów (bo mnie nie stać;))

A wygląda to tak:

1. W chwili obecnej jestem najemcą kawalerki TBS.
2. Żyjąca jeszcze babcia sporządziła akt notarialny-testament przepisując na mnie swoje spółdzielcze własnościowe mieszkanie po jej śmierci w tym samym mieście.

Problem1:
Wspomniana kawalerka której jestem najemcą znajduje się w tym samym mieście co mieszkanie własnościowe, które w przyszłości nabędę, więc zgodnie z prawem stracę tego TBS-a :( a nie chciałabym, chciałabym to tak rozwiązać aby zamieszkała tam moja siostra. Więc zastanawiam się czy ja po nabyciu praw do mieszkania po babci mogłabym uczynić szybki "transfer" praw w postaci np darowizny (lub innej?) na moją siostrę? Jakie byłyby tego koszty? Czy wtedy musiałabym też zapłacić jakiś podatek od spadku?
Zakładając, że mój plan jest realny, czy w momencie kiedy ja jestem najemcą TBS a moja siostra właścicielem mieszkania po babci możemy się "zamienić" tak aby moja siostra została najemcą TBS a ja z powrotem byłabym właścicielem mieszkania po babci? Jaki byłby tego koszt?
Jakie są opcje, możliwości rozwiązania tej sytuacji aby wszyscy byli zadowoleni, a w szczególności ja i moja siostra? Chodzi mi oczywiście o rozwiązania zgodne z prawem..

Problem 2:
Dodam jeszcze, iż moja babcia ma dwójkę dzieci, które na dzień dzisiejszy zgadzają się z testamentem, natomiast w przypadku gdyby sytuacja zmieniła się w przyszłości, rozumiem że w Sądzie, do którego wniosę sprawę o nabycie spadku, Sąd przyzna mi je w całości a dzieci mogą co najwyżej starać się o zachowek? Jakiej wysokości to mogą być kwoty (50% wartości mieszkania na dziecko?)

Problem 3: Czy do wniesienia sprawy o nabycie spadku wystarczy mi tylko akt notarialny-testament?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!

Co do tbs-su to raczej nie ma takiej możliwości,miałam w zeszłym roku trochę podobną sytuację,tyle że z rodzicami chciałam dokonać zamiany(też jestem najemcą).

Powrót