Spadek bez testamentu

• Autor wątku Autor wątku Kserkses21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kserkses21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam próbuję się dowiedzieć w jakiej dokładnie sytuacji jestem i co dalej mogę z tym zrobić.
Lekkie przestawienie sytuacji:
1. Wujek zmarł bez zapisania testamentu w roku 2017.
2. Mieszkał większość życia w Niemczech, lecz zameldowany był w Polsce tu również został pogrzebany.
3. Z tego, co wiem nie posiadał małżonki/dzieci. (Kontakt był słaby miał problemy z alkoholem itp...)
4. Jego matka (moja babcia żyje) ojciec (mój dziadek) nie żyje zmarły kilka lat przed nim.
5. Wujek miał rodzeństwo 3 braci i siostrę.
6. Jeden brat zmarł przed nim posiadając trójkę dzieci(dalej żyją).
7. Z tego, co wiem po śmierci nikt nie interesował się czy coś odziedziczył(Z tego co wiem postępowanie spadkowe nie było przeprowadzone lub nikt nie został zaproszony).
8. Wujek posiadał pole rolne oraz las.
9. Mieszkam z rodzicami w domu rodzinnym.

Automatycznie przez całe jego życie jego brat (mój ojciec) opłacał podatki (przychodziły do domu rodzinnego).
Moim zasadniczym pytaniem jest co najlepiej jest zrobić w tej sytuacji żeby nie obudzić się za kilka/kilkanaście lat ze spadkiem, który będzie dzielony na 20 lub więcej osób ?
Nie sądzę by rodzeństwo wujka ugodowo podpisało zrzeszanie się spadku. Jeśli jest to opcją tyle lat po śmierci.

Czyli innymi słowy chcesz się dowiedzieć co zrobić, by tylko Twój ojciec dziedziczył po zmarłym bracie? Pozostałe rodzeństwo ma takie samo prawo do spadku co Twój ojciec. Najpierw złóżcie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po wujku, następnie wniosek o dział spadku i ewentualnie zniesienie współwłasności.

Tak rozumiem że pozostałe rodzeństwo i dzieci jednego (zmarłego wcześniej ) wujka ma prawa do spadku.
Tylko nie wiem jak tą sprawę najszybciej załatwić ponieważ raczej ugodowo się to nie odbędzie.
Czyli rozumiem że jedynym prawnym sposobem jest podział tego spadku i spłacenie reszty (jeśli się na to zgodzę ).
Jeśli chciałbym być osobą która koniec końców otrzyma całość tego spadku.

Jesli zaproponujesz realne kwoty spłaty to pozostali spadkobiercy powinni sie zgodzic i sprawe mozna załatwic u notariusza-bedzie szybciej niz w sądzie. jesli nie bedzie zgody pozostaje sąd.W efekcie koszty większe bo spłata według wartosci rynkowych, koszty wyceny sądowej ewentualne koszty opini biegłych co do mozliwości sposobu podziału spadku itp...

Powrót