Spadek bezposrednio po dziadkach, co z rodzenstwem

• Autor wątku Autor wątku anka_l1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka_l1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Moj ojciec dostal w spadku od swoich dziadkow dom wraz zabudowa gospodarcza oraz pole orne. Jego rodzice nie przepisali nic swoich dzieciom(trojka). Moja pytanie brzmi: Czy rodzenstwo ojca ma prawo ubiegac sie o spadek/udzial w spadku jesli nie dostali nic z domu rodzicow a caly majatek byl przepisany tylko na mojego tate? Dodam ze rodzice ojca juz nie zyja. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jeśli ojciec dziedziczy testamentowo, uprawnionym do dziedziczenia z mocy ustawy (w zasadzie małżonek i dzieci spadkodawcy) należy się zachowek, w wysokości zasadniczo połowy należnego udziału spadkowego. Roszczenie takie przedawnia się po trzech latach od ogłoszenia testamentu.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie: Co w sytuacji gdzie nie było testamentu tylko majątek był przepisany na ojca w Urzędzie Gminy

A co to znaczy "przepisany w Urzędzie"? W Urzędzie Gminy mógł być sporządzony testament allograficzny.

Przepraszam za bledna informacje. Chodzilo o notariusza. BYlo to przepisane w latach 50tych gdy ojciec byl jeszcze niepelnoletni

Powrót