SPADEK- brat wyrzucił mnie z domu

• Autor wątku Autor wątku kasia152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia152

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Trzy lata temu zmarła moja mama . Była mężatką drugi raz . Zpierwszego związku małżeńskiego urodziło się dwoje dzieci , ja i mój brat . W trakcie tego związku małżeńskiego został zakupiony dom wraz z polem. Po rozwodzie mojch rodziców nie doszło jednak do podziału majątku , sąd za znęcanie się nad rodziną skazał ojca na dwa lata więzienia (które odsiedział) i przyznał mu prawo przebywania w jednym pokoju w domu . Po wyjściu z więzienia ojciec nie wrócił jednak do domu. Przeszło 22 lata w nim nie mieszka , nie opłaca podatków ani ubezpieczenia . w między czasie mama wyszła drugi raz za mąż . Z drugim mężem dokonali remonty kapitalnego domu , przebudowę górnej części domu oraz dachu , nie wspomnę, że z rudery zrobiony został całkiem przyzwoity dom . Mama utrzymywała się z rent w wysokości 500 zł. , jej drugi mąż pracował i dość dobrze zarabiał. Po śmierci mamy w ciągu kolejnych trzech lat mąż mamy w dalszym ciągu remontował i ulepszał dom. Po szesnastu latach z więzienia wyszedł mój brat (ma warunkowe zwolnienie) .Paradoksalnie okazało się iż wraz z ojcem , który nie mieszka w domu od przeszło 22 lat roszczą sobie prawo do WSZYSTKIEGO , nie wspomnę o wyrzuceniu drugiego męża mojej mamy (zameldowanego na stałe) oraz mnie z domu ( ja nie jestem tam zameldowana , gdyż mieszkam gdzie indziej) . Co możem w tej sytuacji zrobić , czy ojciec który wogóle nie interesował się domem ani opłatami za dom może żądać swojej połowy majątku , jeżeli tak czy wraz z drugim mężem mojej mamy możemy w jakiś sposób zmniejszyć jego udział w jego części . Nadmieniam iż na większość rzeczy mamy rachunki , no i co z częścią brata , czy może tak po prostu nie wpuścić mnie do domu po mamie. Jeżeli nie to jak mam to wyegzekwować tym bardziej , że mam tam wiele moich rzeczy. co zrobić?

Trzeba:
1. przeprowadzić postępowanie spadkowe po matce. drugi mąż matki i każde z dzieci otrzymacie po 1/3 spadku o ile nie było testamentu.
Niestety ponieważ połowa majątku wspólnego rodziców należy do ojca więc tak naprawdę otrzymacie po 1/6 tj. (1/3 *1/2)

2. mając postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku należy doprowadzić do podziału majątku (sąd) , wówczas można wykazywać nakłady poniesione na dom.

3. jeżeli ojciec i brat was wyrzucili to zgłoście się na policję. Każdy z was jest współwłaścicielem nieruchomości.

SPADEK

Dziękuje za szybką odpowiedź, proszę mi powiedzieć czy bez przeprowadzenia tej sprawy - tz. nie mając jeszcze postanowienia sądu o nabyciu spadku mogę wraz z drugim mężem zmarłej mamy wchodzić do domu? , a co jak są wymienione zamki w dzrzwiach?. proszę mi napisać czy możemy zabrać przedmioty i rzeczy , które były kupione po śmierci mamy przez drugiego męża mamy na które mamy faktury imienne? , czy na to potrzebujemy wyrok sądowy? . w jaki sposób zabezpieczyć rzeczy które wchodzą do podziału majątku? , w jaki sposób dostaniemy zwrot za nakłady włożone w ulepszenie domu?- czy to będzie pomniejszone z ojca częsci majątku?

zgłoście na policję, że was nie wpuszczono do domu, którego jesteście współwłaścicielami i jesteście tam zameldowani. Może również wytoczyć powództwo do sądu o dopuszczenie do korzystania z domu, a jednocześnie wnieść o zabezpieczenie powództwa, ale to potrwa.

Witam mam pytanie... Jeżeli jest rodzeństwo brat i siostra. Brat ma syna i żonę... Brat bierze kredyt,żyruje ten kredyt jego ojciec... mija kilka lat kredyt jest nie spłacony. Brat nie żyje, ojciec nie żyje matka nie żyje.. zostaje siostra syn i żona brata. Na kogo przechodzi obowiazek spłaty tego kredytu?

[cytat="Markiz32"]na spadkobierców ...[/cytat]

Jesli przyjma spadek oczywiscie 8) to tak jak napisałes :wink:

skoro brak informacji ,ze odrzucili to domniemuję że przyjęli...:)

Powrót