Spadek - ciotka nie chce oddać

• Autor wątku Autor wątku grucha_jr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grucha_jr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Moja dziewczyna ma mały problem ze spadkiem... Opiszę po krótce sytuację: Zmarła jej babcia i zostawiła testament w którym przepisała jej mieszkanie. Dziewczyna jednak nie była pełnoletnia więc do czasu uzyskania przez nią pełnoletniości mieszkaniem miała się "opiekować" jej ciotka. Od 2 lat dziewczyna jest juz pełnoletnia. Odbyły się sprawy w sądzie (nie wiem dokładnie czego dotyczyły), jednak do tej pory ciotka nie przekazała jej tego mieszkania! Mało tego, wynajmuje to mieszkanie komuś i bierze za to pieniądze!!! Moja dziewczyna chciałaby tam juz zamieszkać, jednak wszystkie papiery od mieszkania ma ciotka i nie chce jej przekazać. I teraz pytanie: co zrobić z tym fantem??

Pozdrawiam

W sądzie wieczystoksięgowym sprawdzić w KW kto widnieje jako właścicel. Inaczej trudno doradzać, za mało danych, czy było postanowienie sądowe o nabyciu spadku?

Sprawdze jakie dokumenty ma dziweczyna i napisze coś więcej...

No więc tak: postępowanie sądowe o stwierdzenia nabycia spadku się odbyło jednak wniosek składała ciotka... W testamencie który pozostawiła babcia jest zapisane: "Wanda Kowalska (babcia) oświadczyła że do całego spadku jaki po niej pozostaje powołuje Zofię Kowalską (ciotkę) [...] oraz zobowiązuje spadkobierczynię do przeniesienia własności lokalu mieszkaniowego [...] na rzecz swojej wnuczki Moniki Kowalskiej (czyli mojej dzieczyny) [...]" Co to oznacza?? Kto tak naprawdę otrzymuje to mieszkanie w spadku?? Pomóżcie bo nie za bardzo to rozumiem...

Testament babci jest tzw. testamentem z zapisem.
1. Postanowienie o stw. nabycia spadku okresla kto jest spadkobierca. Na pewno jest tam wymieniona tylko corka babci (ciocia). Jednoczesnie ciocia jest zobowiazana do przenisienia wlasnosci mieszkania na Twoja dziewczyne. Tak wiec do tej pory wlascicielka mieszkania jest ciocia.
2. Zeby zmusic ciotke do przeniesienia wl. mieszkania potrzebne bedzie albo dogadanie sie z nia albo proces o zapis.
3. Co do zasady roszczenie o zapis przedawnia sie z uplywem 5 lat od dnia ogloszenia testamentu. Ogl. testamentu jest odrebnym postepowaniem od post. o stw. nabycia spadku. Czesto jednak rozpatrywane sa lacznie. DLATEGO WAZNE JEST ZEBY POWIEDZIAL PAN KIEDY PRZYTOCZONE PRZEZ PANA POSTANOWIENIE ZOSTALO WYDANE I CZY PRZEDTEM TOCZYLO SIE JAKIES POSTEPOWANIE (O OGLOSZENIE TESTAMENTU)
4. Niekoniecznie Pana dziewczyna otrzyma mieszkanie bez ponoszenia oplat. Zobowiazana z tytulu zapisu jest bowiem spadkobierca ktory jest uprawniony do zachowku. Taki uprawniony moze zadac zmiejszenia zapisu tak zeby zostal jej wlasny zachowek.DLATEGO KAPITALNE ZNACZENIE MA OPISANIE PRZEZ PANA ILE DZIECI MIALA BABCIA, CZY MAZ JA PRZEZYL, CZY DZIECI EWENTUALNIE ODRZUCILY LUB PRZYJELY SPADEK. POTRZEBNA JEST CALA RODZINNA SYTUACJA I CZYNNOSCI JAKIE CO DO SPADKU POCZYNILY INNE DZIECI BABCI I EW. MAZ.
5. Trzeba zajrzec do Ksiegi Wieczystej w celu sprawdzenia stanu prawnego mieszkania. Fakt ze zostala tam wpisana ciocia nic nie znaczy. Zostala tam bowiem wpisana w oparciu o postanowienie sadu o stw. nabycia spadku. Jesli jest wpisana tam babcia to jeszcze lepiej.
6. Trzeba sprawdzic tez czy mieszkanie bylo objete wspolnoscia ustawowa babci i dziadka. Moze sie okazac ze mieszkanie wcale nie bylo w pelni wlasnoscia babci a wtedy zaczna sie komplikacje.

Powrót