spadek - co robić

• Autor wątku Autor wątku sienter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sienter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich forumowiczów. Mam taki problem, otóż w kwietniu zmarł mój teść, pozostawiając długi. Jeden (mniejszy) jest wzięty w bankuX i żyrowany przez teściową - rozumiem że to trzeba będzie spłacić, drugi natomiast (większy)wzięty był w bankuY przez teścia bez wiedzy małżonki (mieli rozdzielność majątkową). Teść nie pozostawił żadnych ruchomości. Jedyne co, to wraz z teściową byli właścicielami mieszkania. Moje pytanie jest następujące czy w razie odrzucenia spadku przez teściowa i ch dzieci, sąd (bankY) może w jakikolwiek sposób żądać spłaty długu? Czy mieszkanie, które jest w połowie teściowej (spółdzielnia mieszkaniowa, regularnie płaci rachunki) może w jakiś sposób stracić? tzn co z drugą połową mieszkania? Przepraszam ale w prawnej materii całkowi ze mnie lajkonik;) pozdrawiam i dzięki za pomoc

witam, pośpieszyłem się chyba i wrzuciłem swój post tutaj.. proszę Moda o przeniesienie go we właściwe miejsce. Bardzo proszę również o pomoc w temacie bo moja żona rozważa przyjecie spadku , bo obawia się ze jej matka straci mieszkanie:what:. pozdrawiam

czy spadkodawca pozostawił po sobie jakiś testament?

Przede wszystkim Dzięki za zainteresowanie:)
Nie nie zostawił testamentu, umarł nagle

witam, nie uzyskałem pomocy w tym dziale, zakładam podobny temat w prawie cywilnym, proszę moda o usunięcie tematu.
Chyba że Pan Janusz M. w końcu się tym zajmie;) <joke>

Powrót