Spadek , czy można unieważnić

• Autor wątku Autor wątku marekl5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekl5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie. Mam dwoje dorosłego rodzeństwa , mój ojciec umarł gdy miałem 14 lat i mieszkałem razem z mamą , moje rodzeństwo miało założone już swoje rodziny i mieszkali gdzie indziej.
Sąd na postępowaniu wstępnym , odczytał , że prawo do domu oraz gospodarstwa rolnego mam ja i moja mama , po połowie.
Ożeniłem się , i za moją namową , moja mama spisała się ze swojej częsci za opiekę i dach nad głową. Otrzymałem akt notarialny , gdzie jestem jedyneym właścicielem zabudowań , mama mieszka razem z nami.

Jednak ostatnio podejrzewam , że moje rodzeństwo jest na mnie złe iż to ja zostałem w domu , i namawia mamę ( tak sie domyślam po zachowaniu i w rozmowie ) , żeby z powrotem odebrała mi swoją częśc.

Czy jest to możliwe , czy może w jakiś sposób z powrotem odebrać spisaną na mnie częśc ?
Jak to wygląda prawnie , słyszałem tylko jak rozmawiała z rodzeństwem i podpowiadali jej żeby powiedzieć że niewłaściwei się nią opiekuje.

Proszę o pomoc.

Zawał pan z mamą umowę dożywocia czy darowizny?

szczerze mówiąc to niewiem jak to nazwać
byliśmy u notariusza , i moja mama spisała sie w zamian za opiekę i dach nad głową do końca życia , mam akt notarialny , gdzie jest to opisane

Proszę podać tytuł tego aktu notarialnego :)

umowa nieodpłatnego zniesienia współwłasności oraz działu spadku.

No to nie ma możliwości odwołania darowizny z powodu niewdzięczności (bo nie ma darowizny), ani rozwiązania umowy dożywocia (skoro nie ma dożywocia) :)

dziękuję bardzo serdecznie za pomoc. Rozumiem iż nie ma możliwości , aby moja mama mogła dochodzić swoich praw , aby z powrotem odzyskać swoją częśc.

jak rozróżnić umowę dożywocia , a umowę nieodpłatnego zniesienia współwłasności ??

Mam akt notarialny , jego nagłowej jest taki : Umowa nieodpłatnego zniesienia współwłasności , oraz dział spadku.
W treści umowy jednak jest zaznaczone , że muszę zapewnić osoboie ( mojej mamie) dach nd głową , wyżywienie i opiekę do końca życia. CZy to jest to samo jak umowa dożywocia ?

Powrót