Spadek, darowizna a podatek

• Autor wątku Autor wątku YRKOM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YRKOM

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Otrzymałem wraz z żoną w spadku mieszkanie po wujku. Sam jestem właścicielem swojego mieszkania. W testamencie wpisano nas oboje. Tak naprawdę to moja żona była siostrzenicą żony od wujka po którym dziedziczymy spadek. Nasza ciotka zmarła wcześniej. Stąd moje pytanie - Czy wobec powyższego muszę zapłacić podatek od spadków?

Poza tym, chciałbym niemal od razu po prawnym przejęciu tego mieszkania, przekazać te mieszkanie w darowiźnie synowi. Czy mogę taki ruch zrobić? Czy wobec powyższej sytuacji syn przyjmując darowiznę, musi zapłacić podatek? Czy jednak nie, a jedynym kosztem będzie przepisanie księgi wieczystej na syna?

Przepraszam jesli tematy sie powielają ale chce uzyskać konkretną odpowiedź na moje pytanie.

najszybciej będzie załatwić sprawę w całości u notariusza. Od niedawna jest możliwość stwierdzenia nabycia spadku w formie aktu notarialnego - akt poświadczenia dziedziczenia. W tym samym akcie i w tym samym czasie dokonujesz darowizny na rzecz syna. Podatek zapłacicie za przyjęcie spadku, syn za darowiznę już nie. A opłata sądowa będzie jedna 150 złotych za wpis własności - czy uprawnienia (jak mieszkanie jest "własnościowe") - do księgi wieczystej.
inna opcja to w wydziale cywilnym - otwarcie testamentu i stwierdzenie nabycia spadku a potem u notariusza darowizna na rzecz syna - podatki i opłaty za wpis do księgi wieczystej się nie zmienią

Proszę mi powiedzieć co znaczy najszybciej? Czy przepisy o których mówisz wiążą tylko do okreslonego czasu?
Dodam jeszcze, że obecnie czekam na prawne otwarcie testamentu. Nie wiem ile to potrwa, a wujek zmarł z końcem stycznia br.

załatwiając sprawę w sądzie czekasz na wyznaczenie terminu posiedzenia, następnie zostanie wydane postanowienie o stwierdzenie nabycia spadku, które musi się uprawomocnić 21 dni. Dopiero wtedy możesz wykonać kolejny ruch

Powrót