spadek? darowizna?

• Autor wątku Autor wątku zaba30-30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaba30-30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam,,,sprawa ma sie nastepujaco..dom ktorego wlascicielami byli dziadkowie juz nie zyja mieli oni 4 dzieci ,wszyscy bzli w zwiazkach malzenskich z dzieci zyje tylko jedno i dwie zony synow, ,,,komu tak wlasciwie nalezy sie ten dom ?co i jak zalatwic? gdzie sie udac?

Chyba pisałam już na ten temat.
Po babci i po dziadku należy przeprowadzić postępowanie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku.

Po pierwszym zmarłym (nie wiem, czy to babcia czy dziadek): dziedziczy małżonek 1/4, a ich dzieci po 3/16 każdy. Jeżeli dziecko nie przeżyło rodzica, to dziedziczą jego dzieci w równych częściach (czyli jeżeli np. miał 3 dzieci, to każde po 1/16).

Po drugim zmarłym dziedziczą tylko dzieci (bo małżonek już nie żyje), po 1/4, jeżeli nie dożyli, jak wyżej.

Najlepiej zacząć od pozbierania aktów zgonu spadkodawców, aktów urodzenia dzieci (+ ewentualnie ich dzieci) i złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po babci i dziadku. Proszę poszukać na forum o tym.

a czy po corce ktora nie zyje a takze nie zyje jej maz wtedy dziedzicza ich wnukowie i jakim cudem zdobyc te akty`?

Akty zgonu znajdują się w urzędach stanu cywilnego, miejsca zgonu.Do wszelkich czynności sądowych wystarcza jeden oryginał skróconego aktu zgonu, odnośnie każdego ze spadkobierców który zmarł.We wniosku do sądu, należy wskazać proponowany porządek dziedziczenia, kto po kim, ale sąd i tak musi to ustalić, zgodnie z przepisami kc, nawet wbrew wnioskowi.

ale czy ja moge takie akty wziasc? co mam powiedziec i czy mi wydadza?

Powrót