Spadek Darwoizna Wpis do KW

• Autor wątku Autor wątku mareksz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareksz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Proszę o poradę jak najlepiej rozwiązać tę sprawę. Razem z rodzicami dostaliśmy w spadku mieszkanie. Jest już prawomocne orzeczenie o nabyciu spadku i podatek do zapłacenia. Ojciec już w całości spłacił swoją część a ja z mamą mamy rozpisane raty. Rodzice chcieliby przepisać mieszkanie na mnie (darowizna), tak żebym mógł wziąć pożyczkę hipoteczną pod to mieszkanie.
Na razie nie złożyliśmy jeszcze wniosku o wpis do księgi. Jest tam cały czas dziadek.

Teraz pytanie: czy rodzice mogą zrobić darowiznę przed wpisem do księgi, tak żeby od razu wpisać mnie, czy może najpierw musimy złożyć wniosek o wpis 3 osób i dopiero potem darowizna i kolejny wpis? Jak długo może potrwać cała ta operacja? KW jest prowadzona przez sąd we Wrocławiu.

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Marek

Nie ma sensu skladać 10 wniosków o wpis i czekac pół roku, wystarczy wpisać raz przy darowiźnie.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli rodzice mogą notarialnie obdarować mnie "prawami do spadku" i ja wniosę o wpis do KW tylko siebie jako jedynego właściciela.

Czy podatek do zapłacenia przejdzie na mnie?
Jak podejść do tego praktycznie i na jakie przygotować się koszty?
Jaki może być czas oczekiwania na wpis?

Marek

Podatek nie przejdzie na Ciebie. Nadal zobowiazanie podatkowe dotyczy spadkobierców.
Nie dojdzie jednak do darowizny bez zaświadczenia z US ze podatek został zapłacony. Nie dostaniecie go dopoki spadkobiercy nie zaplacą podatku.

Nie do końca zrozumiałem tzn. że wszyscy musimy mieć spłacony podatek, czy wystarczy, że tyko rodzice przekazujący darowiznę, a ja nadal będę spłacać swoją część w ratach.

Jeżeli to możliwe proszę o odpowiedź czy podatek spłacony musi być przez darczyńcę czy też przez obdarowana osobę(tak jak w moim przypadku)?

Oczywiście, ża darczyńcy musza przedstawić:
albo 1) zaświadczenie Nacz US, że podatek zapłacili
albo 2) zgodę Nacz US na darowiznę mimo, że go jeszcze nie zapłacili (bo płaca raty).

Bardzo dziękuję.
Jak należałoby uargumentować taki wniosek, żeby naczelnik US wyraził zgodę?

Powrót