Spadek dla kogo?

• Autor wątku Autor wątku null
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

null

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Sprawa wygląda następująco: Mój dziadek i babcia przepisali swojemu synowi cały spadek, on zmarł, nie miał dzieci ani żony. Dziadek też już nie żyje. Kto dostanie spadek? Babcia czy zostanie podzielony przez następne rodzeństwo.

Mój dziadek i babcia przepisali swojemu synowi cały spadek
tzn jak przepisali? rozumiem ze przepisanie oznacza zapis w testamencie. ale babcia i dziadek nie mogli zrobic tego lacznie bo testament moze sporzadzic tylko jedna osoba wiec jak to jest?

Darowizna. Babcia swoją część, a dziadek swoją.

Spadek dostaną rodzice owego syna po połowie. jeżeli jedno z rodziców nie zyje jego częśc bierze rodzństwo tegoż syna. Babcia będzie dziedziczyc tylko wówczas gdy nie żyją rodzice, rodzeństwo, dzieci rodzeńśtwa. Darowizna raz udzielona "nie wraca".

Trochę tak pokręciłeś. Sprawna genealogiczna wygląda tak:

Matka : Ojciec
Syn : Córka : Syn 2

Matka i Ojciec przepisali swojemu Synowi (1) wszystko co mieli. Ojciec nie żyje już od paru latu, a Syn (1) ostatnio zmarł. Kto dostanie spadek? Matka czy zostanie rozdzielony przez Córkę i Syna (2) ?

Ja pokręciłem?? JAAAAAA???? Przeca jak wół pisze w moim poście:
Spadek dostaną rodzice owego syna po połowie. jeżeli jedno z rodziców nie zyje jego częśc bierze rodzństwo tegoż syna
że zacytuję klasyka.
Co tu jest pokręcone??
Pół spadku weźmie matka, a córka i syn nr 2 po 1/4.

Chodziło o ten zdanie "Babcia będzie dziedziczyc tylko wówczas gdy nie żyją rodzice, rodzeństwo, dzieci rodzeńśtwa."

Dzięki wielkie.

Powrót