spadek dla teściowej

• Autor wątku Autor wątku rufi2311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rufi2311

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dwa lata temu zmarł mój wujek , po jego smierci ciotka wykupiła mieszkanie od spółdzielni. Zmarła rok temu nie pozostawiając po sobie testamętu ani nikogo kto mógł by po niej dziedziczyć (spadkobierców nie miała) . Żyje jej teściowa i rodzenstwo wujka. Czy wtakim przypadku należy się rodzinie wujka to mieszkanie , czy teściowa jest najbliszą spadkobierczynią? Kto ma prawo obecnie do tego mieszkania?

a po wujku kto dziedziczył??

rodzeństwo z nią powinno??

było postępowanie spadkowe po wujku, jeśli nie, to należy je przeprowadzić i kombinować z udziałami, w zależności od tego jaki charakter miało to mieszkanie spółdzielcze;

jeśli ciotka zmarłą rok temu, nalezy stosować stare przepisy i niestety, ale jeśli nie miała rodzeństwa, ani żyjących rodziców, to sapdek przypadnie gminie;

_@KON@_Art. 935. § 1. W braku zstępnych, rodziców, rodzeństwa i zstępnych rodzeństwa spadkodawcy cały spadek przypada jego małżonkowi.

§ 2. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom, rodzeństwu i zstępnym rodzeństwa.

§ 3. W braku małżonka spadkodawcy i krewnych powołanych do dziedziczenia z ustawy, spadek przypada gminie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy jako spadkobiercy ustawowemu. Jeżeli miejsca ostatniego zamieszkania spadkodawcy w Rzeczypospolitej Polskiej nie da się ustalić lub ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy znajdowało się za granicą, spadek przypada Skarbowi Państwa jako spadkobiercy ustawowemu.

dziwi mnie tylko dlaczego całe mieszkanie nie należy się (jej) teściowej a matce mojego wujka przecież w jakimś sensie jest ona najbliszą rodziną dla ciotki

hehee

ale teściowa zawsze jest stroną sporu - drugą po żonie;p

Powrót