Spadek - długi - umowa o zrzeczeniu

• Autor wątku Autor wątku Daamian99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daamian99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,

W 2019 roku, ja oraz mój ojciec udaliśmy się do notariusza, w celu sporządzenia umowy o zrzeczeniu dziedziczenia. Została sporządzona, w celu uniknięcia przejęcia długów.

Wygląda następująco:
§1 (imię nazwisko) oświadcza, że zrzeka się dziedziczenia po ojcu (imię nazwisko), który oświadcza że wyraża na to zgodzę.
...
§4 Notariusz pouczył stawiających o skutkach wynikających z art. 1049 Kodeksu cywilnego.
...
Czy teraz po śmierci ojca, dokument muszę gdzieś zgłosić?
Czy widnieje już gdzieś, że nie dziedziczę po ojcu niczego włącznie z długami?
Czy może, odbędzie się rozprawa, w której będę musiał okazać akt i wówczas nie będę dalej brany pod uwagę, a długi wraz z majątkiem będą przeniesione na innych spadkobierców?
Czy art.1049 kodeksu cywilnego zwalnia mnie, moją przyszłą małżonkę, dzieci, wnuki, prawnuki itp. Od dziedziczenia długów wraz z majątkiem po moim ojcu?
Jeśli pisze o rzeczach oczywistych to przepraszam, chciałbym dowiedzieć się czy muszę zrobić coś jeszcze.
Pozdrawiam.

Piszesz o oczywistych rzeczach. Akt schowaj i pamiętaj gdzie leży.

Dziękuję za odpowiedź.

Daamian99 napisał:
Czy widnieje już gdzieś, że nie dziedziczę po ojcu niczego włącznie z długami?
Niestety nie.
Daamian99 napisał:
Czy teraz po śmierci ojca, dokument muszę gdzieś zgłosić?
Nie ma takiego obowiązku ale gdybym był na Twoim miejscu i znał bym wierzyciela mojego ojca (na przykład bank) to napisał bym do nich pismo za potwierdzeniem odbioru (załączając wypis aktu notarialnego) aby wierzyciel nie pozostawał w niewiedzy i nie pozwał mnie o zapłatę ani nie próbował uzyskać stwierdzenia nabycia spadku przeze mnie.
Pomimo tego, jeśli zostanie w przyszłości wszczęte postępowanie sądowe o stwierdzenie nabycia spadku i zostaniesz wezwany jako uczestnik postępowania to będziesz musiał przynajmniej w odpowiedzi do sądu wysłać wypis tego aktu notarialnego umowy o zrzeczenie się dziedziczenia bo nie można polegać na tym że wierzyciel będzie o tym pamiętał za Ciebie, zwłaszcza że dług może sprzedać innemu podmiotowi.
Daamian99 napisał:
Czy art.1049 kodeksu cywilnego zwalnia mnie, moją przyszłą małżonkę, dzieci, wnuki, prawnuki itp. Od dziedziczenia długów wraz z majątkiem po moim ojcu?
Twoja małżonka w żadnym wypadku nie dziedziczy ustawowo po Twoim ojcu (jej teściu).
Zaś Twoi zstępni (czyli ogólnie Twoi potomkowie) są już domyślnie objęci umową o zrzeczenie się dziedziczenia jeżeli nic przeciwnego nie zawarto w treści umowy.

Ostatnia edycja:
Paulie Gualtieri napisał:
Niestety nie.
Nie ma takiego obowiązku ale gdybym był na Twoim miejscu i znał bym wierzyciela mojego ojca (na przykład bank) to napisał bym do nich pismo za potwierdzeniem odbioru (załączając wypis aktu notarialnego) aby wierzyciel nie pozostawał w niewiedzy i nie pozwał mnie o zapłatę ani nie próbował uzyskać stwierdzenia nabycia spadku przeze mnie.
Pomimo tego, jeśli zostanie w przyszłości wszczęte postępowanie sądowe o stwierdzenie nabycia spadku i zostaniesz wezwany jako uczestnik postępowania to będziesz musiał przynajmniej w odpowiedzi do sądu wysłać wypis tego aktu notarialnego umowy o zrzeczenie się dziedziczenia bo nie można polegać na tym że wierzyciel będzie o tym pamiętał za Ciebie, zwłaszcza że dług może sprzedać innemu podmiotowi.
Twoja małżonka w żadnym wypadku nie dziedziczy ustawowo po Twoim ojcu (jej teściu).
Zaś Twoi zstępni (czyli ogólnie Twoi potomkowie) są już domyślnie objęci umową o zrzeczenie się dziedziczenia jeżeli nic przeciwnego nie zawarto w treści umowy.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Jeśli chodzi o wierzycieli ciężko to ustalić, na pewno będzie to fundusz alimentacyjny i inne instytucje państwowe. Nie utrzymywałem kontaktu z ojcem, stąd ciężko będzie mi wskazać ilu wierzycieli,może chcieć ściągnąć dług.
Czy istnieje jakiś sposób, aby to sprawdzić?

Ostatnia edycja:
na pewno będzie to fundusz alimentacyjny

Na podstawie art. 28 ust. 3 Ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. 2022.1205) W przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności alimentacyjne wygasają.

Daamian99 napisał:
Czy istnieje jakiś sposób, aby to sprawdzić?
Takie uprawnienie ma spadkobierca który spadek dziedziczy albo przynajmniej jest powołany do dziedziczenia a spadku jeszcze nie odrzucił (art. 637 kpc). Ty nie masz takiego uprawnienia skoro zawarłeś umowę zrzeczenia się dziedziczenia.

Mógłbyś poszukać tych informacji pośrednio. Na przykład sprawdzić księgi wieczyste nieruchomości należących do ojca. Możliwe że są tam wpisane zabezpieczenia wierzytelności na hipotece lub wpisy o rozpoczętej egzekucji z nieruchomości.

Natomiast w wydziałach egzekucji ZUS-u i Urzędu Skarbowego (właściwych dla miejsca zamieszkania Twojego ojca) mógł byś zapytać się czy są wszczęte egzekucje wobec Twojego ojca i czy wobec tego interesuje ich dokument umowy o zrzeczenie się dziedziczenia po nim. Myślę że przyjęli by ten dokument z wdzięcznością bo zaoszczędziło by im to nadaremnej pracy przy ustalaniu spadkobierców.

Tak jak napisała Wanda67, długi wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają z chwilą śmierci dłużnika.

@Daamian99 - wyluzuj. Zrzekłeś się dziedziczenia za życia spadkodawcy i masz akt w ręku. Niczego nie musisz sprawdzać ani nikomu nic przedstawiać. Jeśli zajdzie potrzeba, to w stosownym czasie akt przedstawisz lub przedłożysz kopię.

Dziękuję za odpowiedzi, chyba udało mi się uzyskać wystarczająco dużo zadawalających odpowiedzi. Gdybym miał pytanie, na pewno jeszcze wrócę.

Wracam z kolejnym pytaniem, co w sytuacji w której ojciec po śmierci nie ma już rodzeństwa i została tylko jego matka, czyli moja babcia? Długi przejdą na nią, a co za tym idzie po jej śmierci między innymi na wnuki?
Czy myślicie, że rozsądnym będzie ponownie stworzy umowę między nami?

Daamian99 napisał:
o w sytuacji w której ojciec po śmierci nie ma już rodzeństwa i została tylko jego matka, czyli moja babcia? Długi przejdą na nią, a co za tym idzie po jej śmierci między innymi na wnuki?
Jeśli matka nie odrzuci spadku po synu wtedy spadek się na niej "zatrzyma" przynajmniej w jakiejś części a po jej śmierci Ty będziesz dziedziczył po niej ustawowo jako jej dalszy zstępny.

Daamian99 napisał:
Czy myślicie, że rozsądnym będzie ponownie stworzyc umowę między nami?
Tym razem między Twoją babcią a Tobą? Nie ma sensu. Po babci mogą dziedziczyć zstępni jej rodzeństwa a po ich śmierci znowu Ty. Ze wszystkimi nie zawrzesz takich umów.

Mam prostszy pomysł. Testament negatywny. Twój ojciec mógłby w swoim testamencie wyłączyć od dziedziczenia ustawowego wszystkich swoich spadkobierców ustawowych za wyjątkiem gminy ostatniego miejsca zamieszkania i Skarbu Państwa. I taki testament wręczyć Tobie na przechowanie albo notariusz może sporządzić go w formie aktu notarialnego i zarejestrować w NORT. Ojciec da Tobie jego wypis. W akcie notarialnym może też zastrzec prawo wydawania wypisów aktu notarialnego wszystkim swoim krewnym.

Pomimo takiego testamentu, ojciec nadal będzie mógł w innym testamencie powołać kogoś z rodziny do dziedziczenia ale byłoby to dziedziczenie na podstawie testamentu więc jeśli spadkobierca testamentowy odrzucił by spadek przypadający mu z testamentu wtedy do dziedziczenia dochodzą od razu spadkobiercy ustawowi którzy nie zostali wyłączeni od dziedziczenia ustawowego czyli w pierwszej kolejności gmina ostatniego miejsca zamieszkania.

Ojciec aż do śmierci mógłby też sporządzić testament w którym odwołuje wszystkie swoje wcześniejsze testamenty albo tylko ten testament negatywny. Wtedy wszyscy spadkobiercy ustawowi odzyskali by możliwość dziedziczenia ustawowego po nim.

Mój ojciec oraz jego brat już nie żyją. Czyli jeśli teraz babcia zrzeknie się spadku po moim ojcu, to ja i brat oraz nasi potomkowie - nie jesteśmy brani pod uwagę (ja i brat podpisaliśmy oddzielną umowę z ojcem o zrzeczeniu dziedziczenia u notariusza).
Co w sytuacji, jeśli babcia nie podpisze zrzeczenia? Po jej śmierci trzeba będzie udać się do sądu i zrzec się spadku. W przyszłości nasze dzieci oraz wnuki? Jak wygląda taka procedura? Wiem, że od momentu śmierci jest 6 miesięcy. Ale jak to wygląda?

Daamian99 napisał:
Czyli jeśli teraz babcia zrzeknie się spadku po moim ojcu, to ja i brat oraz nasi potomkowie - nie jesteśmy brani pod uwagę (ja i brat podpisaliśmy oddzielną umowę z ojcem o zrzeczeniu dziedziczenia u notariusza).
Twoja babcia nie może "zrzec się spadku po Twoim ojcu" bo pod pojęciem "zrzeczenia się spadku" rozumiemy zawarcie umowy zrzeczenia się dziedziczenia co jest aktualnie niemożliwe skoro Twój ojciec już nie żyje.

Jeżeli Twoja babcia odrzuci teraz spadek przypadający jej z ustawy po Twoim ojcu, i zakładając że żona Twojego ojca z jakiegokolwiek powodu nie dziedziczy po Twoim ojcu, wtedy do dziedziczenia spadku z ustawy zostanie powołana następna grupa spadkobierców ustawowych czyli dziadkowie Twojego ojca i ich zstępni. W tej grupie spadkobierców oczywiście pominięci zostaną wszyscy Ci zstępni dziadków Twojego ojca którzy należeli już do grupy wcześniejszej (czyli matka Twojego ojca (ogólnie jego rodzice), Ty i brat, oraz Wasi zstępni).

Daamian99 napisał:
Co w sytuacji, jeśli babcia nie podpisze zrzeczenia? Po jej śmierci trzeba będzie udać się do sądu i zrzec się spadku. W przyszłości nasze dzieci oraz wnuki? Jak wygląda taka procedura? Wiem, że od momentu śmierci jest 6 miesięcy. Ale jak to wygląda?
Jeśli Twoja babcia przyjmie spadek po Twoim ojcu to są możliwe trzy alternatywne rozwiązania:
1) Ty zawrzesz z babcią umowę o zrzeczenie się dziedziczenia ustawowego po niej,
2) albo, Babcia napisze testament negatywny w którym wyłączy Ciebie oraz Twoich zstępnych od dziedziczenia ustawowego jej spadku,
3) albo, Po śmierci babci najpierw Ty odrzucasz jej spadek składając przed notariuszem ustnie do protokołu oświadczenie. Następnie, nie czekając na to czy Twój brat odrzuci spadek (nie ma to znaczenia), składasz do Wydziału Rodzinnego Sądu Rejonowego (właściwego dla miejsca zamieszkania Twoich małoletnich dzieci) wniosek o udzielenie Tobie zezwolenia na odrzucenie w imieniu Twoich małoletnich dzieci spadku po ich prababci. Matkę dzieci wskazujesz jako uczestniczkę tego postępowania. Wniosek trzeba uzasadnić, że długi spadku przewyższają aktywa spadku. Jeżeli sąd wyda postanowienie o udzieleniu Tobie tego zezwolenia wtedy niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się składasz przed notariuszem oświadczenia o odrzuceniu spadku po prababci w imieniu Twoich małoletnich dzieci.

Możliwe że w chwili śmierci Twojej babci będą obowiązywały już trochę inne (znowelizowane) przepisy ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy.
Możesz monitorować tę stronę sejmową: https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2977

Projektowane zmiany obejmują dodanie do art. 101 KRiO m.in. paragrafu 4 o następującej treści:
4.Jeżeli dziecko jest powołane do dziedziczenia wskutek uprzedniego odrzucenia spadku przez rodzica, to czynność polegająca na odrzuceniu spadku w imieniu dziecka przez rodzica, któremu w tym zakresie przysługuje władza rodzicielska, gdy jest dokonywana za zgodą drugiego z rodziców, któremu również w tym zakresie przysługuje władza rodzicielska, albo gdy jest dokonywana wspólnie,nie wymaga zezwolenia sądu opiekuńczego albo, w przypadkach wskazanych w przepisach szczególnych, sądu spadku –chyba że spadek przyjmuje inny zstępny rodziców tego dziecka.W braku porozumienia rodziców stosuje się przepis § 3.

Ostatnia edycja:
Powrót