Spadek do kogo należy?

• Autor wątku Autor wątku ewelka424
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelka424

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Dzień Dobry,
Mam pytanie o sprawy spadkowe. Po krotce opiszś o co chodzi. Otóz moi Rodzice mają dwie corki (mnie i moją siostrę). Obecnie mieszkają w domu, ktory ma być przepisany na mnie. W tej chwili budują obok drugi dom ktory ma być (już jest zapisany) dla mojej Siostry. I teraz pytanie. Siostra ma meza i dzieci. Czy mąż siostry dziedziczy ten dom, jeśli nie zostal uwzgledniony przy przekazywaniu darowizyn dla mojej siostry? Cz ja jako przyszła wlaścicielka domu po rodzicah, mogę zrobić aby nikt nie żądał ode mnie zachowku?? Chodzi o to co nalezy zrobić, aby jeden dom był tylko siosty ( aby dziedziczyly tylko jej dzieci)a drugi dom tylko moj (jestem sama nie posiadam męża i dzieci).

Czy mąż siostry dziedziczy ten dom, jeśli nie zostal uwzgledniony przy przekazywaniu darowizyn dla mojej siostry?
Tak. W przypadku śmierci siostry cały jej majątek dziedziczą mąż i dzieci w równych częściach (przy czym mąż nie mniej niż 1/4). No chyba że siostra sporządzi testament, w którym inaczej rozporządzi swoim majątkiem.

Cz ja jako przyszła wlaścicielka domu po rodzicah, mogę zrobić aby nikt nie żądał ode mnie zachowku??
Zawrzeć z rodzicami umowę dożywocia, zamiast zwykłej umowy darowizny.

Tutaj ewentualnie siostra może dobrowolnie zrzec się zachowku??

A czy rodzice podczas zapisu domu na siostrę mogli od razu wykluczyć jej męża z dziedziczenia, nawet na wypadek smierci siostry? Czy to jest możliwe? Jeszcze wspomnę, bo może to jest istotne, że działka na ktorej stoi budowany dom jest siostry, wlasnośc jej jeszcze przed malzenstwem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zachowek nie jest przyznawany z automatu. Siostra musiałaby o niego wystąpić.

A czy rodzice podczas zapisu domu na siostrę mogli od razu wykluczyć jej męża z dziedziczenia, nawet na wypadek śmierci siostry?
Nie.
Skoro nieruchomość była własnością siostry jeszcze przed zawarciem małżeństwa, to tym samym stanowi jej majątek osobisty.
Natomiast jeśli siostra umrze przed swoim mężem to mąż będzie jednym z jej spadkobierców ustawowych (wraz z dziećmi).

Powrót