spadek- dom

• Autor wątku Autor wątku Mirunia2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirunia2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
1.
Otrzymalysmy w spadku/ wyrok sadu/ mieszkanie kolejowe po rodzicach.
Mam dwie siostry i wszystkie otrzymalysmy po 1/3 spadku.

Moja siostra L byla najemca w tym mieszkanliu i wykupila je za symboliczna cene / znizka ze wzgledu na mieszkanie kolejarskie, poniewaz ojciec nasz byl kolejarzem/ od gminy ktora przejela dom od PKP.
Postanowienie Sadu stwierdza, ze kazda z nas ma prawo stosownie po 1/3.

Siostra ta, tuz przed smiercia sprzedala bez mojej zgody ten dom i nie chciala dostarczyc aktu notarialnego dotyczacego tej sprzedazy. Poprosila tylko o moj numer konta, nie mowiac nawet za jaka cene ten dom zostal sprzedany i na jakiej zasadzie.

Siostra L umarla pod koniec grudnia.

2. Druga siostra E tuz po odejsciu siostry poinformowala mnie, ze jest spadek po zmarlej. Obecnie, ponagla mnie do podzialu spadku ale ja wolalabym najpierw sporzadzic stan inwentarzu aby unikanac splacania potencjalnego dlugu powyzej wysokosci mojego majatku.

Moje pytania brzmia nastepujacao:

1) jak uzyskac od siostry E akt notarialny sprzedazy domu.
2) jak odzyskac nalezna mi czesc za sprzedaz tego domu zgodnie z wartoscia rynkowa.
3) jak uzyskac inwentarz mienia przed przejeciem spadku i jak wystapic o ten spadek.

Dziekuje bardzo i prosze o pomoc.

Mirunia2 napisał:
1) jak uzyskac od siostry E akt notarialny sprzedazy domu.
Pisząc o domu można się domyślić, że ma Pani na myśli to wykupione mieszkanie. Nie uzyska Pani tego dokumentu, chyba że E dobrowolnie Pani go wyda albo też sąd ją do tego zobowiąże. Jeżeli zostanie ustalone, że jest Pani następcą prawnym zmarłej siostry (akt poświadczenia dziedziczenia lub stwierdzenie nabycia spadku) to może Pani otrzymać wypis z kancelarii notarialnej jako następca prawny .
Mirunia2 napisał:
2) jak odzyskac nalezna mi czesc za sprzedaz tego domu zgodnie z wartoscia rynkowa.
Jeżeli chodzi Pani o trzecią część ze sprzedaży przez zmarłą siostrę jako udział w spadku po pani ojcu to ta kwota nie należy się Pani, pieniądze ze sprzedaży mieszkania nie należały do spadku. Do spadku weszła umowa najmu łącznie z ekspektatywą wykupienia mieszkania. Taka ekspektatywa podlega wycenie - ma ona niższą wartość niż samo mieszkanie.
Mirunia2 napisał:
3) jak uzyskac inwentarz mienia przed przejeciem spadku i jak wystapic o ten spadek.
Spis inwentarza sporządza komornik właściwy dla sądu spadku - np. miejsce ostatniego zamieszkania osoby zmarłej m. in. na wniosek spadkobiercy po tej osobie.

Dziekuje za odpowiedz ale chyba sie mylisz Przeczytalam wlasnie ze wedlug prawa ekspektatywa podlega dziedziczeniu.
Ojciec zmarl.W spadku/sprawa sadowa/ otrzymalysmy kazda 1/3.Siostra wykupila dom kolejowy/dom nie mieszkanie/za nizsza cene a nastepnie sprzedala go bez mojej zgody przed swoja smiercia.
Jesli ekspektatywa podlega dziedziczeniu to pieniadze ze sprzedazy takze I to po cenie rynkowej.
Na jaka podstawe prawna sie powolujesz?Czy jestes prawnikiem?

Mirunia2 napisał:
Dziekuje za odpowiedz ale chyba sie mylisz Przeczytalam wlasnie ze wedlug prawa ekspektatywa podlega dziedziczeniu.
Napisałem przecież, że ekspektatywa weszła do spadku.
Mirunia2 napisał:
nastepnie sprzedala go bez mojej zgody przed swoja smiercia.
Nie musiała uzyskiwać pani zgody na sprzedaż.
Mirunia2 napisał:
Jesli ekspektatywa podlega dziedziczeniu to pieniadze ze sprzedazy takze I to po cenie rynkowej.
Ekspektatywa podlega dziedziczeniu i wycenie na dzień otwarcia spadku. Uzyskane w wyniku sprzedaży domyu pieniądze mogą być najwyżej jakimś wyznacznikiem wartości ekspektatywy ale same w sobie nie weszły do spadku a więc nie podlegają podziałowi w ramach spadkobrania po ojcu pań.

Ostatnia edycja:
Dlaczego nie musiala uzyskiwac zgody?
Nie jest dla mnie jasne dlaczego uzyskane pieniadze nie weszly do spadku?
Wszystkie trzy widnialysmy w ksiegach wieczystych przed wykupem.

Czy mozesz podac podstawe prawna?

Mirunia2 napisał:
Dlaczego nie musiala uzyskiwac zgody? Czy mozesz podac podstawe prawna?
Ponieważ na mocy umowy wykupu stała się jedyną właścicielką - a właściciel zasadniczo nie musi uzyskiwać zgody innych podmiotów do rozporządzania swoją własnością. Art. 140 k.c.
Mirunia2 napisał:
Nie jest dla mnie jasne dlaczego uzyskane pieniadze nie weszly do spadku? Czy mozesz podac podstawe prawna?
Do spadku po ojcu nie weszły te pieniądze ponieważ ojciec nie był ich właścicielem na dzień otwarcia spadku. Art. 922 k.c.

Ostatnia edycja:
Ale prawo do domu bylo jego wlasnoscia ktore odziedziczylysmy

Nie jestem rowniez pewna czy mamy do czynienia z ekspektatywa. Siostra mogla kupic ten dom ale nie musiala.

"Ale prawo do domu było jego własnością, które odziedziczyłyśmy".... Masz na myśli — prawo najmu tego domu należało do ojca i to prawo odziedziczyłyście. Ojciec nie miał prawa własności. "Wszystkie trzy widniałyśmy w księgach wieczystych przed wykupem" tak, ale nie jako właścicielki, tylko jako osoby posiadające prawo korzystania z najmu domu. Zgadza się, równo i solidarnie po 1/3 (jednak tylko prawa najmu), ty z tego prawa nie korzystałaś. Praktycznie tylko siostra L. została, czy też była już wcześniej, jedynym najemcą, tylko siostrze L Kolej wynajmowała i tylko siostra L uzyskała prawo wykupu i po kupnie prawo własności. Czy tak? Kupiłyście od kolei ten dom razem z siostra? By później aktem notarialnym sprzedać? Nie? To siostra została właścicielką nie ty i również nie druga siostra, bo to prawo wykupu uzyskać mógł tylko najmujący lokator płacący czynsz. Z treści twoich pytań i wyjaśnień nie wynika, czy miałaś też umowę z Koleją, ale raczej nie ? Otrzymałaś też propozycję kupna z Kolei? Mieszkałaś w tym domu i płaciłaś czynsz?
Mirunia 2. Nie chcesz, nie umiesz zrozumieć, bo nie działa mozg, tylko emocje.
Powtórzę się, Siostra L była praktycznie po ojcu jedynym najemcą domu i ona jedna mogla go wykupić.
Masz racje, siostra L nie musiała go wykupić, tak, ale jako najemca miała takie prawo, więc wykupiła. Ty tego prawa nie miałaś, bo nie byłaś najemcą, chociaż jak siostra L prawo do zawarcia umowy najmu miałaś. Chodzi ci o to, że to ona kupiła nie ty? Siostra L cię nie oszukała, postąpiła zgodnie z przysługującym jej prawem, powinnaś była życzyć jej zdrowia i cieszyć się, że mogla ze starego domu parę groszy uzyskać dla siebie przed śmiercią. O co ci naprawdę chodzi?
Czy mamy do czynienia z ekspektatywa? Nie z twoją zazdrością i chciwością. Pieniądze ze sprzedaży zostały objęte spadkiem, ale po siostrze L nie po waszym ojcu.
Strona prawna przypadku została ci już dokładnie wyjaśniona wyżej, właściciel nie musi pytać nikogo o zgodę, jeśli podejmuje decyzję o sprzedaży, a ty właścicielką ani współwłaścicielką nie zostałaś i nie byłaś w chwili sprzedaży. Akt notarialny zawiera dane osobowe stron i dlatego jako osoba trzecia niebędąca stroną aktu, nie możesz otrzymać ani wglądu, ani odpisu. Szczególnego przypadku ta sytuacja nie przedstawia, aby sąd mógł takiego zezwolenia udzielić. Przepraszam, rozpisałem się i możliwe, że popełniam jakiś błąd, ale czasem trzeba kogoś przytulić mocniej.

Powrót