spadek. gospodarstwo rolne a swiadczenie przedemerytalne

• Autor wątku Autor wątku sawcia55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sawcia55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Otrzymalam w spadku z mama i siostrą gospodarstwo rolne ok. 7,5 ha przeliczeniowe Wniosku o nabycie i podzial spadku jeszcze nie bylo..Jestem na świadczenie przedemerytalnym. Wiem ,ze mogę je utracić bezpowrotnie/przekracza 2 ha przeliczeniowe na osoba/Jak się tego ustrzec, bo to w tej chwili jedyne moje zródło utrzymania.Wiem, ze mogę odrzucić spadek/ nie minęlo jeszcze 6 miesięcy ale to ostateczność/Czy jest jakies inne wyjscie z sytuacji? Proszę o radę, dziękuję

Pomocy!!! Czy przy mojej wyżej opisanej sprawie jest jakieś logiczne zgodne z prawem wyjście? Czy w sądzie na jednej sprawie o nabycie spadku i zgodny dział spadku jest możliwe 1.aby swoją część ziemi przekazać aktem darowizny córkom, mężowi ,2.Przyjąć tylko 2 ha przeliczeniowe 3. lub zażądać spłaty w gotówce od pozostałych spadkobierców aby nie stracić tego świadczenia przedemerytalnego? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Z tego działu (zabezpieczenia społeczne) odpowiem Pani, że z dniem nabycia prawa własności lub objęcia w posiadanie nieruchomości rolnej o powierzchni użytków rolnych przekraczających 2 ha przeliczeniowe albo współwłasności nieruchomości rolnej, jeżeli udział w nieruchomości przekracza 2 ha przeliczeniowe, ustaje prawo do świadczenia przedemerytalnego. Nie ma od tego wyjątku.

Odnośnie kwestii możliwości podziału spadku przenoszę do odpowiedniego działu.

Powrót