Spadek i darowizna

• Autor wątku Autor wątku JOLKA 25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JOLKA 25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam, zmarl mi ojciec i pozostalo miedzy 3 rodzenstwa do podzialu mieszkanie. Czy bylaby mozliwosc, aby przekazac ta moja czesc spadku w darowiznie dziecku, ktore chce kupic mieszkanie? Czy w takiej sytuacji, ktores z nas musi zaplacic podatek?

Jest wiele mozliwości:
1. Mozna spadek odrzucić. Wówczas udział spadkowy, który by przypadał Tobie, przypadnie Twoim dzieciom w częściach równych. Jezeli masz tylko jedno dziecko, wówczas ono obejmie Twój udział.
2. Można przyjąć spadek a nastepnie darować dziecku swój udział w nieruchomosci.
3. Można przyjac spadek, sprzedać mieszkanie a nastepnie przekazać pieniądze dziecku w darowiźnie
4. Można przyjąć spadek a następnie dokonać działu spadku ze spłatą dla Ciebie. Pieniądze przekazujesz dziecku.
można itd....

A jak wyglada sytuacja z podatkiem?

Generalnie najbliższa rodzina jest zwolniona od podatku od spadku (dziadek, dzieci, wnuki) trzeba tylko zgłosić do US. Natomiast przy sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat od nabycia jest podatek od dochodu (19%) - nie jestem pewien czy nabycie oznacza również otrzymanie w spadku (może ktoś biegły w podatkach się wypowie).
Przy dziale spadku występuje podatek od czynności cywilnoprawnych - zależy od wysokości spłat i dopłat i wynosi 2% (albo 1% - nie mam teraz pod ręką ustawy)

Powrót