Spadek i klotnia rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Alojsus1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alojsus1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie, mianowicie 2 miesiace temu zmarl mi wujek, po nim zostalo mieszkanie i oczywiscie jak to w rodzinie cala rodzina teraz kloci sie o to kto ma to mieszkanie dostac. Moja mama rowniez uwaza ze mieszanie sie jej nalezy, z tym ze moja mama wujkiem sie zajmowala i byla jedyna osoba w rodzinie ktora traktowala go jak czlowieka, poniewaz trzeba przyznac w zyciu mu sie nie ukladalo i sie rozpil, i byl momentami nieprzyjemny. Moja mama mimo wszystko go odwiedzala, zalatwiala oplaty i mopsy i tego typu rzeczy zeby mial co jesc i gdzie zyc. Sytuacja wyglada tak ze wujek mial 4 siostry jedna nie zyje i jej synowie domagaja sie splaty, jest jeszcze moja mama i dwie siostry jedna z siostr chce sie zrzec na moja mame. Natomiast druga uwaza ze mieszkanie nalezy sie jej, wydaje mi sie ze bezpodstawnie bo wujka miala w d.
Mieszkanie jest spoldzielcze i obecnie nie jest nikt zameldowany a moja mama robi za nie oplaty bo reszta rodziny od oplat umywa rece.
Jak wyglada sprawa z prawnej strony, jaki prawnie powinien byc podzial?
Czy moja mama bedzie mogla zadac zwrotu poniesionych kosztow jezeli zalozy sprawe w sadzie?
Czy jezeli ktorakolwiek z siostr nie bedzie chciala przystac na splate to czy jest jeszcze inne pole manewru?

Bardzo prosze zyczliwych o pomoc i rade.

Przy założeniu, że wujek nie zostawił testamentu, a jedynymi żyjącymi osobami uprawnionymi do dziedziczenia są jego 3 siostry i 2 siostrzeńców to podział spadku powinien wyglądać następująco: udział spadkowy każdej z żyjących sióstr wynosi 1/4, a udział spadkowy każdego z siostrzeńców wynosi 1/8.

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Czy w tej sytuacji jest tylko sztywny podzial, czy mozna walczyc o wiekszy udzial z racji opieki nad wujkiem itd.?
Czy w momencie gdy wszystkie oprocz jednej siostry zgodza sie na splate swoich udzialow to czy ta jedna siostre mozna splacic wbrew jej woli po ustalonej cenie rynkowej jej udzialu aby uzyskac wlasnosc nad mieszkaniem?

Niestety fakt sprawowania opieki nad wujkiem nie będzie miał wpływu na wysokość udziału spadkowego. Można ewentualnie wystąpić z roszczeniem przeciwko pozostałym spadkobiercom o zwrot nakładów poczynionych z tytułu opłat na mieszkanie. Jeżeli jedna z sióstr nie zgadza się na spłatę to zniesienie współwłasności musi zostać dokonane na drodze sądowej. W tej sytuacji zniesienie współwłasności może przybrać 3 postacie: fizyczny podział nieruchomości, przyznanie własności jednemu ze współwłaścicieli (z obowiązkiem spłaty pozostałych), lub sprzedaż w drodze publicznej licytacji.

Powrót