spadek i kwestai przepisania na dzieci POMOC!!!

• Autor wątku Autor wątku welus3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welus3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, chciałem uzyskać informację, ponieważ po śmierci dziadka mieszkanie po nim dziedziczy moja babcia. Jej dzieci, brat i córka (moja mama). chcą tą sprawę prawnie uregulować, ponieważ różnie w życiu bywa. Notariusz polecił nam założenie sprawy do sądu, żeby uniknąć podatku w przysżłości 19 procentowego. Czy to jest jedyne wyjście z tej sytuacji i jaką procedurę powinniśmy podjąć. Czy faktycznie zaożenie sprawy czy jest jakies mądrzejsze wyjscie z tego zaułka. pozdrawiam i dzikuje z góry za pomoc Łukasz

Nie do końca zrozumiełem czy dziadek już umarł??? Jeśli umarł, to należy przeporwadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku. Wnosi się wniosek o snb do sądu rejonowego własciwego ze względu na ostatnei miejsce zamieszkania dziadka. We wniosku wystarcxzy napisać, że "wnoszę o stwierdzenia nabycia spadku po (imię nazwisko, data smierci, ostatnio adres zamieszkania) a w uzasadnieniu napisać że dziadek umarł nie pozostawiwszy lub pozostawiwszy testament, wskazać jak się nazywała żona i jak się nazywają jego dzieci, ich adresy. Plus znaczek sądowy za bodajże 50 zeta.
Dziedziczą według ustawy żona i dzieci zmarłego, chyba że był testament, wteyd dziedziczą osoby z testamentu, ale dzieci i żona i tak muszą być wezwane na rozprawę. Bez postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku nie można udowodnić że jest się spadkobiercą.
Po stwierdzeniu nabycia spadku należy spadek podzielić. Można to zrobić u notariusza, lub wnieść sprawę do sądu - o dział spadku na zgodny wniosek stron. Kosztuje chyba 200 zeta.
Jeśli dziadek nie umarł, no to rozumiem, że chodzi Ci o sporządzenie testamentu. Wystarczy aby dziadek się pofatygował do notariusza, lub napisał testament SAM CAŁY WŁASNORĘCZNIE (inaczej nieważny). W testamencie musi być zawarte sformulowanie: "do całości spadku po mnie powołuję....".
Ot i cała filozofia

uściślenie

Zgodny wniosek o dział spadku to 300 złotych a nie 200, sprawdziłem,
Nie wiem czy czasem mieszkanie nie było przedmiotme współwłasności, wtedy trzeba wnieść nie tylko o dział ale także o zniesienie współwłasności (w jednym wniosku - 600 złotych)
Opłaty można wnieść od razu albo po wezwawniu przez sąd.

witam, dziękuję za odpowiedź. Tak dziadek nie żyje, tylko notariusz powiedział że cała sprawa musi być przeprowadzona teraz najlepiej i to wyniesie w granicach 1 000 zł. Żeby uniknąć w przysżłości podatku 19 procentowego. Czy to prawda?? i kwestie interesuje mnie potem jeżeli pośmierci babci dziedziczyć będzie moja mama i jej brat to potem żeby dziedziczenie przeszło na dzieci mojej mamy (czyli na mnie i moją siostrę) oraz na dzieci brata mojej mamy co należy zrobić zeby zaoszczędzić zbyt dużych kosztów. pozdrawiam i jestem bardzo wdzięczny za pomoc pozdrawiam Łukasz

Na podatkach się nie znam, i nie wiem o co chodzi z jakimis 19 procentami...? NIe słyszałem nic o tym, nie wiem z czego to może wynikać.
Jeśli chce się uniknąć dziedziczenia ustawowego ( w pierwszej kolejności do spadku powołani są małżonej i dzieci spadkodawcy) to należy napisać testament. NIe musi być u notariusza. Wystarczy aby napisać, że " ja maria kowalska do całego spadku po mnie powołuję moje dzieci Janusza i Anię kowalską w częściach równych", podpisać się i napisać datę. Cały testament musi być napisany odręcznie !!!! Broń boże na komputerze, bo będzie nieważny. Zamiast testamentu można także przd śmiercią zrobić darowiznę.

Powrót