Spadek i pominięcie jednego spadkobiercy. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku Watsonka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Watsonka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Proszę o radę. Jakiś czas temu do moich trzech braci przyszły dokumenty o spadku dalekiego krewnego, chodzi o rodzine mojej babci. Nie znaliśmy ich, znaliśmy tylko opowieści, że ma lub miał duże gospodarstwo, dom, jakąś dzialalność itd. Wiem, że spadek to nie tylko pieniądze, ale i dlugi, ale sprawa jest z wniosku krewnego i nikt nie zrzekł się spadku.
Ja nie dostałam wezwania do sądu, a odbyły się już dwie sprawy w tym jedna w naszym mieście. Jako, że ten spadek nie bardzo mnie interesował - nie zainteresowałam się tematem, ale uznałam, że najwyżej moje rodzeństwo przed sądem zezna, że jest jeszcze jedna osoba. Teraz widziałam dokumenty o stwierdzeniu nabyciu spadku i wyznaczeniu kolejnej rozprawy i oczywiście mnie tam nie ma. Czy to oznacza, że moje rodzeństwo przed sądem nie przyznało się do mnie? Sklamało, że nie ma siostry?

Watsonka napisał:
Teraz widziałam dokumenty o stwierdzeniu nabyciu spadku i wyznaczeniu kolejnej rozprawy i oczywiście mnie tam nie ma. Czy to oznacza, że moje rodzeństwo przed sądem nie przyznało się do mnie? Sklamało, że nie ma siostry?
Niekoniecznie. Może to znaczyć że nie jesteś uczestnikiem postępowania (jeszcze). Możesz też sama zgłosić sądowi swoje uczestnictwo w sprawie spadkowej.

Sklero_San napisał:
Niekoniecznie. Może to znaczyć że nie jesteś uczestnikiem postępowania (jeszcze). Możesz też sama zgłosić sądowi swoje uczestnictwo w sprawie spadkowej.

Jak to możliwe? Skoro sąd postanowił o nabyciu spadku to znaczy, że etap poszukiwań wszystkich spadkobiercow się zakończył? Byli na jednej sprawie, która miała odnotacje, że jest obowiązkowa było to pod koniec października

Watsonka napisał:
Teraz widziałam dokumenty o stwierdzeniu nabyciu spadku i wyznaczeniu kolejnej rozprawy
Myślałem że to dotyczy zdarzenia które dopiero ma nastąpić.
Czy masz dostęp do treści postanowienia o nabyciu spadku? Chodzi mi o to czy masz pewność że nie jesteś wymieniona jako spadkobierca w postanowieniu sądu.

Właśnie o oto chodzi, że mam ten dokument o nabyciu spadku i mnie tam nie ma. Tak jak pisałam nie interesowałam się tym, bo uznałam, że rodzeństwo powie o mnie w sądzie i dostane wezwanie.

Watsonka napisał:
uznałam, że rodzeństwo powie o mnie w sądzie i dostane wezwanie
Jeśli nie byłaś uczestnikiem postępowania to bardzo łatwo możesz wnioskować o zmianę postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (na podstawie art. 679 k.p.c.).
Jednak najpierw powinnaś zapoznać się z aktami sprawy w czytelni sądu.

Powrót