Spadek i spór w rodzeństwie

• Autor wątku Autor wątku krzysztof.wasik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof.wasik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Sytuacja polega na tym, że matka zmarła został ojciec.

Są nieruchomości co do których nie było żadnego testamentu, przepisu.

Zgodnie z prawem spadkowym przechodzi wszystko na ojca oraz rodzeństwo.

Co w sytuacji gdy jedna osoba z rodzeństwa chce aby wszystko było na nią + ojca a pozostałe rodzeństwo nie miało prawa do spadku ?
Moim zdaniem jest to działanie niezgodne z prawem. Ta osoba chciałaby wszystko najchętniej zagarnąć dla siebie.

Czy jeżeli całe rodzeństwo zrzeknie się wszystkiego na ojca a on rozraczy co komu i ile to czy ta jedna osoba z rodzeństwa może móc to w jakiś sposób podważyć ?

I ostatnie pytanie co w sytuacji kiedy uporczywie zwleka się z przepisem, czy na przykład mogę iść do sądu / notariusza i powiedzieć, że chcę swoją część która mi się należy i mogę to wyegzekwować ?

Do całej sytuacji najlepiej pasuje powiedzenie, że najlepiej wychodzi się z rodziną na zdjęciu.

Msz prawo złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku oraz wniosek o dział spadku po matce Możesz w sądzie żądać spłaty twojego udziału w spadku od spadkobiercy który chce zachowac cały spadek ,lub żądać sprzedazy spadku i podział pieniędzy według udziałów w spadku . możesz równiez żadać przyznania ci części spadku zgodnie z twoim udziałem Nie musisz zgadzać się na zrzeknięcie sie swojego udziału na rzecz ojca Gdy to zrobisz stracisz swój udział w spadku. Ojciec bedzie mógł zrobic z majatkiem co zechce a ty nie bedziesz miec mógł nic wyegzekwować

Powrót