Spadek i testament

• Autor wątku Autor wątku gumxel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gumxel

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam w 2010r zmarł mój dziadek (babcia żyje) oboje mieli w posiadaniu mieszkanie. Parę lat przed dziadkiem zmarł mój ojciec. Teraz ojca siostra chce rozpocząc sprawę spadkową. I poprosiła mnie o napisanie pełnomocnictwa. Bo dziadek jej wszystko zapisał. I teraz pytanie skoro wszystko jej zapisał to jakie pełnomocnictwo napisać. Bo wiem że przysługuje mi zachowek tyle że np czy mając pełnomocnictwo nie odrzuci w moim imieniu prawa do zachowku?

Pełnomocnictwo o jakiej tresci? Do czego?

Ptysiunio napisał:
Pełnomocnictwo o jakiej tresci? Do czego?

Na razie niby potrzebny jestem albo osobiście albo moje pełnomocnictwo. Tak mi powiedzieli. Ze wzgledów zdrowotnych nie jestem w stanie osobiscie jechać na drugi koniec Polski.

gumxel napisał:
Bo wiem że przysługuje mi zachowek tyle że np czy mając pełnomocnictwo nie odrzuci w moim imieniu prawa do zachowku?
Gdyby to było pełnomocnictwo z podpisem notarialnie poświadczonym i upoważniałoby ciotkę do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku przypadającego Tobie z ustawy po zmarłym dziadku to wtedy mógłbyś stracić prawo do zachowku po dziadku.

Ja na Twoim miejscu nie udzieliłbym na razie żadnego pełnomocnictwa tylko wyciągnąłbym jak najwięcej informacji od ciotki. Po pierwsze, niech prześle Ci w wiadomości e-mail projekt tego pełnomocnictwa żebyś mógł skonsultować jego treść ze swoim prawnikiem.
Po drugie, niech prześle Ci skan testamentu dziadka.

Sklero_San napisał:
Gdyby to było pełnomocnictwo z podpisem notarialnie poświadczonym i upoważniałoby ciotkę do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku przypadającego Tobie z ustawy po zmarłym dziadku to wtedy mógłbyś stracić prawo do zachowku po dziadku.

Ja na Twoim miejscu nie udzieliłbym na razie żadnego pełnomocnictwa tylko wyciągnąłbym jak najwięcej informacji od ciotki. Po pierwsze, niech prześle Ci w wiadomości e-mail projekt tego pełnomocnictwa żebyś mógł skonsultować jego treść ze swoim prawnikiem.
Po drugie, niech prześle Ci skan testamentu dziadka.

Dzięki wielkie za radę. To akurat nie pomyślalem o skanie testamentu

Powrót