Spadek i wydziedziczenie

• Autor wątku Autor wątku joan_didion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joan_didion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry. Zmarł mój tata. Pozostawił po sobie testament, w którym ustanawia mnie spadkobiercą, wydziedziczając troje z mojego rodzeństwa (mamy tego samego ojca i inne matki). Jest jeszcze jeden brat, którego nie ma w uwzględnionego w żadnej formie w testamencie, więc należy mu się zachowek. I pytania:

1. Czy we wniosku do sądu o nabycie spadku jako stronę postępowania dołączać tez brata? Czy tylko mnie i trójkę wydziedziczonego rodzeństwa?

2. Wydziedziczone są też dzieci jednej z moich sióstr. Czy ich też podawać we wniosku?

3. Nie znam ich adresów. Sąd sam to ustali? W miejscach we wniosku dotyczących ich adresów zostawić puste pole?

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za ten lekki chaos wypowiedzi. :)

Ostatnia edycja:
Wskazujemy wszystkich spadkobierców tak testamentowych jak i ustawowych (dzieci sióstr nie podajemy gdyż nie są spadkobiercami ani testamentowymi ani ustawowymi w przypadku nieważności testamentu) wraz z adresami. Należy w piśmie wskazać, że nie zna Pani adresów konkretnych osób. Sąd sam adresów nie ustali.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ostatnie pytanie: co w sytuacji braku tych adresów? Kto to ustali? Jedna ze stron mieszka za granicą.

I jednak jeszcze jedno: czy muszę dołączyć akty urodzenia mojego rodzeństwa? Ponownie dziękuję!

I jednak jeszcze jedno: czy muszę dołączyć akty urodzenia mojego rodzeństwa? Ponownie dziękuję!

Tak, należy załączyć odpisy aktów urodzenia. Jednakże jeżeli osoba zmieniła nazwisko wskutek zawarcia małżeństwa to zamiast odpisu aktu urodzenia załączamy odpis aktu małżeństwa.

Powrót