spadek-ile komu?

• Autor wątku Autor wątku kenobi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kenobi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
to moj pierwszy post na forum , mam nadzieje ze nie dubluje, jesli tak to prosze o linki..

Moj ojciec zmarl kilka miesiecy temu, zaczelismy z bratem post. spadkowe (" nabycie prawa do spadku")
Spadkobiercow jest 5ciu: 2ga zona mojego ojca i jego dwojka nieletnich dzieci i dwojka dzieci z pierwszego malzenstwa (moj brat i ja).
Chcialbym sie dowiedziec jaka czesc nam przysluguje.

Do podzialu jest kilka nieruchomosci: 2 domy (wlasnosc),sklep ( "wlasnosciowe prawo do lokalu spoldzielczego" i udzial w dzialce rolnej - wszystko bylo wlasnoscia mojego ojca zanim 2gi raz sie ozenil

Jak w takim razie wyglada procentowy udzial stron, po 20 %?

Jeszcze jedno- Chcielibysmy sie dogadac z zona mojego ojca (przynajmniej takie sa checi) co oszczedziloby pieniedzy i przede wszystkim czasu, ale do tego potrzebne sa 2 rzeczy: proc. udzial stron i wycena majatku (nieruchomosci).

Jak moglbym za rozsadne pieniadze wycenic nieruchomosci? nie chcialbym tego zlecac bieglemu sadowemu bo oni sa b. drodzy a rzeczoznawcy majatkowi biora po 1000 PLN za jedna nieruchomosc, nawet mala dzialke...

Jest jakis tanszy i w miare dokladny sposob? ew. cena ?

dziekuje za odpowiedz

Żona dziedziczy 1/4, pozostałe 3/4 dzili się w częściach równych pomiędzy dzieci...

Co do wyceny nieruchomości nie ma sztywnych zasad, możecie przyjąć swoje własne ustalenia poprzez np. analizę cen porównywalnych nieruchomości...

Oczywiście potrzebny będzie dział spadku, jeżeli tak jak twierdzisz jest zgoda wszystkich spadkobierców, a żona będzie spłacana, natomiast reszta bez fizycznego podziału stanowić będzie waszą współwłasność, opinia biegłego będzie zbędna i obędzie się bez dużych kosztów

A czy sad moze wydac inny wyrok w sprawie o nabycie praw do spadku?
na przyklad dac wiekszy udzial zonie ze wzgledu na opieke nad nieletnimi dziecmi etc. ? mimo tego ze zona jest alkoholiczka a dzieci maja kuratora ze szkoly?

co musialbym wtedy zrobic? na jakiej podstawie apelowac od wyroku?

Udział jest określony ustawowo więc sąd nie ma możliwości zmian.
Trzeba pamietac, ze część majątku zmarlego ojca mogla stanowic przedmiot wspolnosci majatkowej przy czym w zasadzie nie dotyczy to tych elementow, ktore wymieniles.

pozdrowienia

Dzieki , troche mnie to podnoslo na duchu Beed :)

A jak by to wygladalo jesli zaczalbym spawe o dzial spadku?
Sedzia mowila ze bylaby to sprawa o dzial spadku polaczony z podzialem majatku...
Rozumiem ze do wspolnosci majatkowej (jesli nie jest rozszerzona) nie wchodza rzeczy bedace wlasnoscia mojego ojca przed zawarciem malzenstwa , tak?
czy dlugo trwaja takie sprawy?

Ostatnia edycja:
MarLew napisał:
Żona dziedziczy 1/4, pozostałe 3/4 dzili się w częściach równych pomiędzy dzieci...
A co z tym artykulem :
Art.*991.*§*1.*Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

czy to oznacza ze NIELETNIM dzieciom nalezy sie mniej?

Ten artykuł mówi o zachowku i nie ma zastosowanie w waszym przypadku skoro ma miejsce dziedziczenie ustawowe. O zachowku można byłoby mówić gdyby np. zmarły zostawiłby testament w którym wszystko zostałoby zapisane dla żony.

Powrót