spadek ktorego niechce

• Autor wątku Autor wątku epcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

epcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
mam pytanie
po smierci ojca ja i moja siostra stalismy sie spadkobiercami czesci mieszkania tj. po 25 % a matka ktora zajmuje to mieszkanie ma 50%
co nalezy zrobic i gdzie sie udac aby zrzec sie praw do spadku na rzecz matki .dodam ze ojciec zmarl w 2003 roku czy nie jest juz za pozno .
i czy moge na wszelki wypadek zrzec sie takze praw do spadku po matce ktora jeszcze zyje.? help my :?:

Jeśli chodzi o spadek po ojcu to pewnie jest za późno (chyba że o śmierci ojca dowiedziałeś się mniej niz pół roku temu i możesz to udowodnić w razie potrzeby).

Co do matki to istnieje możliwość zawarcia z nią umowy o zrzeczeniu się dziedziczenia po niej. Umowa taka wymaga formy aktu notarialnego (art. 1048 k.c.)

W polskim prawie nie ma takiej instytucji jak zrzeczenie sie spadku na czyjąś rzecz. Można jednak dokonać działu spadku w sposób między współwłaścicielami uzgodniony. Nalezy wziąć odpis prawomocnego postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku i odwiedzuć notariusza gdzie w drodze umowy dokonacie działu spadku (wcześniej nalezy się zastanowić kto co ma dostać na wyłączną własność - możecie tak podzielić spadek że mieszkania dostanie tylko matka.

Kadi pisząc iż jest za późno miał na mysli odrzucenie spadku a to zupełnie coś innego. Zrzeczenie sie spadku po zyjacej osobie jest możliwe o czym pisał Kadi. Trzeba z matką pojawić się u notariusza. W wyniku takiej umowy ty jak i twoi zstępni (co do zasady) będą wyłączeni od dziedziczenia.

Powrót