Spadek męża,a przelew na konto żony.

• Autor wątku Autor wątku Madzik222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madzik222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
mam dość nie typową zagwozdkę.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce aby pieniądze około 50000 ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta,a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto.
Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również będę musiała zgłosić to do US i w jakiej formie?
Bardzo proszę o pomoc.

Tak, mąż ma zajęcie na koncie bankowym.

Przeczytaj artykul 300 kk i wroc z pytaniem.

Znam artykuł i absolutnie nie chodzi o zatajenie, udaremnienie itd.
Mąż ma zajęcie ale nie do końca słuszne i sprawa jest w trakcie wyjaśniania od ponad roku. Wszystkie wpływy są blokowane prócz najniższej krajowej, dlatego też szukamy rozwiązania w postaci tego postu. Sprawa z męża kontem nie wiadomo jeszcze jak długo będzie wyjaśniana, opieszałość jest ogromna.

Czy bank wskazal na co sie powoluja, ze wymagaja przelewu? Zawsze mozna zlozyc w oddziale reklamacje z prosba o ustosunkowanie sie i wskazanie podstawy tego czego sie tam domagaja.

Madzik222 napisał:
Mąż nie ma konta .....mąż ma zajęcie na koncie bankowym
To po co kłamiesz?
Mąż ma zajęcie ale nie do końca słuszne i sprawa jest w trakcie wyjaśniania od ponad roku.
Jak ma zajęcie, to istnieje prawomocny tytuł do prowadzenia egzekucji. Takie bajki, to dla dzieci w piaskownicy.
chce aby pieniądze około 50000 ze spadku przelali na moje konto bankowe.
Depozyt nieprawidłowy? Na dzień dobry podatek do zapłaty dla biorącego w depozyt.

Reset321 napisał:
To po co kłamiesz?
.

Jak ma zajęcie, to istnieje prawomocny tytuł do prowadzenia egzekucji. Takie bajki, to dla dzieci w piaskownicy.

Depozyt nieprawidłowy? Na dzień dobry podatek do zapłaty dla biorącego w depozyt.

Nie muszę tłumaczyć wszystkiego, ma konto ale tak jak by go nie było. To chyba jest jasne

W naszym kraju w Twoim wyobrażeniu najwidoczniej jest wszystko takie prawe i sprawiedliwe. Niestety nie mam ochoty na wyprowadzanie Cię z błędu. Jak również nie będę się z tego tłumaczyć bo nie mam powodów.

W końcu konkretna odpowiedź na mój post.

Generalnie temat można zamknąć, osoby życzliwe pomogły mi i wytłumaczyły pewne kwestie.
Dziękuję bardzo.

Powrót