Spadek:Mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku damian85osg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian85osg

Witam.
Rodzice po rozwodze, lecz ojciec zmarł. Przed smiercia przepisal mieszkanie na moja siostre. Na mnie natomiast przepisal swoje ubezpieczenie itd. Wiec dostalem za niego pieniadze z PZU, oddalem polowe tych pieniedzy siostrze. Siostra wyszla za maz i wymeldowala mnie i matke z mieszkania. Moje pytanie brzmi nastepujaco:
1. Czy nalezy mi sie polowa sumy za mieszkanie? Powinna mnie splacic skoro wymeldowala mnie z mieszkania w ktorym bylem zamledowany od 1989 roku az do 2008?

Wraz z wymeldowaniem pozbawila mnie dachu nad glowa i potrzebuje pieniedzy na mieszkanie. Prosze o jaknajszybsza odpowiedz. Dziekuje

zamelowanie nie ma tu nic do znaczenia,

Mozesz domagać się zachowku, a raczej jego wyrównania, o ile to co dostałeś w spadku jest niższe niż 1/4 spadku (zakładam,z e jestes pełnoletni i zdolny do pracy)

Tak, to co dostalem jest nizsze niz 1/4 spadku...mieszkanie jest warte spokojnie ponad 180tys zł. Tak jestem pelnoletni, ale nie pracuje..studiuje. Wlasnie sie dowiedzialem, ze ojciec przepisal mieszkanie na matke, ale tylko poprzez spoldzielnie, a nie sądownie. Wiec siostra wykorzystala systuacje, gdy matka wyjechala za granice. Zdala pismo do spoldzielni, ze bedzie sie wywiazywac z oplacania czynszu itd. wiec spoldzielnia oddala prawa mieszkania siostrze. Co to znaczy, ze moge sie domagac "zachowku"? Dziekuje za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Czy ktos posiada wiedze gdzie i jakie papiery, formularze trzeba zlozyc jesli nalezy mi sie polowa sumy za to mieszkanie? Jesli wejdzie to na sprawe sadowa to pewnie to potrwa dlugo :rolleyes:

Powrót