spadek- mmieszkanie spółdzielcze

• Autor wątku Autor wątku iwonabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie!
Nie mogłam znaleźć tematu, stąd mój nowy wątek.
Mój ojciec zmarł 12 lat temu. Był członkiem spółdzielni mieszkaniowej. Oboje z mamą i reszta mojego rodzeństwa mieszkali w mieszkaniu lokatorskim. Po śmierci ojca, mama została w sposób bezproblemowy członkiem spółdzielni, płacąc odpowiedzialnie czynsz. W ubiegłym roku, mogła według nowej ustawy wykupić mieszkanie. Rozpoczęła postępowanie o nabycie spadku, razem z nami-czyli wspólnymi z ojcem dziećmi.
I tu zagwozdka, składała pit do US w którym musiała określić wartość spadku- mieszkania.
Nie wiem , ale wydaje mi się,że przedmiotem jest wkład na mieszkanie spółdzielcze, a nie mieszkanie. Stało by się tak gdyby ojciec przed śmiercią wykupił je.
Matka wpada w panikę,o wysokość podatku, który będzie musiał zapłacić.
My- dzieci zrzekaliśmy sie na jej korzyść praw i roszczeń do niego.
Więc pytanie- czy podatek, jaki będzie musiała moja mama zapłacić będzie od wartości mieszkania, czy też od wkładu, jaki odziedziczyła? :what:
Jeżeli od wkładu, to czy została wprowadzona w błąd, gdy kazano jej określić wartość rynkową mieszkania- wybudowanego w latach 1980-82
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości :help:
Pozdrawiam, Iwona

Witam wszystkich!
Rozumiem,że brak odpowiedzi oznacza to ,że mam rację?? :what:
A może jest jakiś podobny post-chętnie poczytam, nie umiem sobie sama poradzić, stąd pytania i prośba o pomoc
Pozdrawiam, Iwona

Chyba jednak od połowy wkładu budowlanego. Ale kiedy była rozprawa sądowa o nabycie spadku? Bo dopiero wtedy powstał obowiązek podatkowy, i to wg starych przepisów. Ale są wolne kwoty od podatku:

"Podatek płaci się od nadwyżki spadku bądź darowizny ponad tzw. kwotę wolną od tego podatku. Niestety, kwoty te nie są zbyt wysokie, a co więcej, nie wzrosły w tym roku nawet o złotówkę. Do każdej grupy podatkowej przypisana jest inna kwota wolna.
• W ramach I grupy, np. od teściowej, można w ciągu pięciu lat, licząc od pierwszej darowizny, przyjąć bez podatku 9637 zł. Jeśli darowizny są wyższe od nadwyżki ponad tę kwotę wolną, płaci się podatek według skali podatkowej (o niej za chwilę)."

Jeśli się mylę to ktoś wyprostuje?

Sprawa odbyła się w grudniu ub. roku :? tak mi się wydaje, albo początek stycznia tego roku. Czyli dopiero co, gdyby było tak jak piszesz w odpowiedzi, nie byłyby to wielkie pieniądze. Spadłby mi kamień z serca :) Mam nadzieję,że tak będzie.
dziękuję za reakcję i odpowiedź. :roza:
Pozdrawiam :D Iwona

Powrót